Hopp til hovedinnholdet

Har jeg tegn på psykose?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg leste en brosjyre som handlet om psykose og hvilke tegn som kunne vise at man kanskje hadde det. F.eks at man tror andre spionerer og følger etter en, tror andre vil en vondt, gjør det dårligere på skole og har storhetstanker. Av og til når jeg kjører bil kan jeg tenke at bilen bak meg kjører etter meg, men det er helst hvis jeg kjører inn på små veier med mange kryss, ikke på en motorvei liksom. Og storhetstanker tolket jeg som at man "drømmer" om at eller tror at man er en viktig og en person mange tenker på ofte. Jeg tenker ofte i ukedagene på festene jeg skal på i helga, der jeg snakker for meg selv samtaler som "liksom" skal foregå der og hvilke sanger som "liksom" skal komme på og som jeg kan danse til slik at jeg får den gutten jeg er interessert i til å like meg. Vanskelig å forklare. Er dette normalt eller høres det ut som galskap? Jeg hører jo ikke noen lyder som ingen andre hører eller ser ting som ingen andre gjør, som også stod kunne være tegn. Håper ikke jeg er syk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du skriver til oss!

Det er fryktelig skummelt å stille diagnose på seg selv på bakgrunn av en brosjyre. Det er også umulig for oss å si om du har en psykose eller ikke uten å kjenne deg og med så lite informasjon. Mange av de tanker og følelser  som inngår i en psykose finnes i oss alle bare på en mindre skala. Mange symptomer i en psykose er drevet av angst, noe som også vanlig. Det som er et positivt tegn at du vet at disse opplevelsene ikke er sanne.

I og med at du er såpass bekymret vil jeg likevel råde deg til å oppsøke fastlegen din for å få en skikkelig utredning i forhold til psykose. Er du sårbar for psykose er det veldig gode prognoser om man får hjelp tidlig. Om du ikke har det så er det godt for deg å få det utelukket.

Mye av det du beskriver er også forenelig med å ha dårlig selvfølelse og selvtillit. Kanskje det ville være godt for deg å ha noen å snakke med for å styrke selvfølelsen din uansett.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser