Hopp til hovedinnholdet

Trenger tips til hvordan jeg kan bli kvitt tankene og komme i bedre humør. 

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Kjære helsesøster eller psykolog. Jeg har i det siste hatt mange perioder hvor jeg føler meg helt alene og forlatt. Ingen ting har fått meg i godt humør igjen, og jeg føler meg bare trist. Det eneste jeg tenker på er hva som er meningen med livet, og etter å ha brukt flere timer på å prøve å finne et svar gir jeg ofte opp. Jeg tenker bare på hvor kjipt livet er, siden vi må på skole, jobbe og leve de siste årene vi har å leve igjen som skrøplinger. Det eneste jeg klarer å tenke på er hvor befriende og deilig det må være å være død eller å dø. Desverre er jeg ikke den typen som ønsker å ta livet av megselv, så jeg håper på å få kreft eller å bli påkjørt. Ikke ønsker jeg å snakke med noen om problemene mine, men jeg håper på en eller annen måte at jeg kan bli kvitt disse tankene. Har dere noen tips til hvordan jeg kan bli kvitt tankene, eller noen tips som kan få meg i bedre humør?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Du skriver at du ofte føler deg trist og alene, og at du strever med å se meningen med livet. Jeg tenker det er tunge tanker og følelser du går med, og jeg forstår at dette ikke er lett for deg nå. Jeg synes det er bra at du har satt ord på det til oss og at du ønsker å finne mer ut av hva som kan være til hjelp. 

Mange kan oppleve perioder i livet der de plages mer av negative tanker og følelser. Det kan være litt vanskelig å si akkurat hva som gjør at det kan bli slik, noen ganger er det flere faktorer som ligger bak. I perioder med mye forandring eller stress kan slike negative tanker noen ganger forverres. Mange ungdommer opplever også ofte dette, og det er også en periode av livet der man sammenligner seg mye med andre og opplever mye forventninger og press. Jeg vet ikke om du har hatt mye stress i livet ditt, men kanskje kan det være hendelser som har vært med å påvirke dette.

Alle opplever negative tanker hver dag, men noen ganger blir disse tankene sterkere og tar mer tid og energi.  Det som kan være til hjelp, er å finne ut av og sortere litt i de negative tankene. Du kan først la de komme og legge merke til hva de sier. Vi har ofte stor tro på tankene våre, og hvis vi får en negativ tanke kan vi få følelsen av at tanken forteller sannheten. Negative tanker er ofte urealistiske, og hvis man tør å la de komme, kan man finne ut at de kanskje ikke forteller hele sannheten.  Etter hvert kan du kanskje klare å finne andre, mer nøytrale og positive tanker som er mer sanne. Dette er vanskelig i starten, så vær litt tålmodig med deg selv og prøv deg litt fram. Jeg legger ved noen artikler under som jeg tror kan ha mer forklaring på dette og gode råd om hva du kan gjøre.

Det finnes flere tips om hvordan man kan jobbe litt på egen hånd. Noe som kan hjelpe, er å forsøke å finne på ting og være mer i aktivitet. Du kan kanskje tenke litt over hva du liker å gjøre og hva du kan finne på når alt føles kjedelig. Lag gjerne en liste over aktiviteter du liker, da kan du se på den når du føler det blir tungt. Slike aktiviteter kan for eksempel være å se en film, lage mat, gå en tur eller være med venner. Noen ganger kan man føle at man ikke har energi eller er i humør til å gjøre noe, men vi det å gjøre ting kan gi en bedre følelse etterpå.

For mange er det også til hjelp å snakke med noen om de negative tankene og bekymringene, det er ikke alltid så lett å forklare hvordan man har det til andre, men vi vet at det er lurt å få det ut. Du sier at du ikke ønsker å prate med noen, men hvis dette plager deg mye og blir verre, håper jeg du vil vurdere det. Jeg tror det vil være til hjelp for deg å dele det med noen. Er det kanskje noen venner eller noen i familien du kan snakke med dette om? Hvis du ønsker noen å prate med, kan du også gå til helsesøster på skolen din eller Helsestasjonen for ungdom der du bor.  

Håper dette svaret var til hjelp for deg. Husk at du er en viktig og verdifull person, og ta godt vare på deg selv. Lykke til!

 

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser