Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bli kvitt sjenertheten min?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er veldig sjenert, og jeg klarer ikke å få venner. I og med at jeg går i 9. klasse, har jeg gått på ungdomsskolen i 1 1/2 år nå. Og jeg henger sammen med en gjeng på 4, der alle hater meg, og som jeg tro kun henger med meg fordi de synes synd på meg. De klager ofte over at jeg er stille. Jeg har null til felles med dem, og ingenting å snakke med dem om. Så jeg sitter som oftest bare og lytter, fordi, jeg liker å lytte til andres samtaler. Det er ikke så viktig for meg å delta selv, fordi det er ingen som verken bryr seg eller følger med. Presentasjoner er min største skrekk. Jeg hater steder med mange folk. Jeg er livredd for hva folk tenke om meg. Jeg hater å kjøpe klær og andre ting i kassen og å bestille mat. Jeg er sjelden ute med venner, som oftest ikke mer enn en gang i måneden. Går det an å bli kvitt sjenertheten min på en eller annen måte?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss om dette. Jeg er sikker på at det er mange som kjenner seg igjen i det du forteller, og jeg har hørt flere unge som har fortalt at de sliter med å være sjenert. 

Noen ganger handler det å være sjenert om usikkerhet og redsel for å ikke være god nok. Men sjenanse er også noe som kommer lettere hos noen enn hos andre. Det er ikke alle som syns det er like naturlig å prate i vei om alt mulig. Husk at du har lov til å være den du er.

Selv om det kan være slitsomt å være veldig sjenert, så er det også en av egenskapene som gjør at du får ditt personlige særpreg. Når jeg prater med folk som er sjenerte sier de ofte at det hjelper litt å bare akseptere sjenansen. Da bruker de mindre energi på å bekymre seg eller irritere seg over det. 

Uansett skjønner jeg ut ifra det du skriver at sjenansen plager deg og at du ønsker råd. Det går an å prøve seg frem med noe å si, det kan være litt vanskelig i begynnelsen men det blir lettere etter hvert. Å bare prøve å si noe når du står sammen med andre. Det er bedre å si noe enn ingenting, og bare noen få ord kan være en fin start.

 

Du kan prøve å vise med både kroppsspråk og ord at du følger med og vil delta på samtaler. Da kan du for eksempel være bevisst på enkle ting som å smile oppmuntrende til andre, delta i praten med små innspill som "ja, det syns jeg også", "enig", eller lignende.

Hvis du bestemmer deg for å trene litt hver dag på dette, så kommer du sannsynligvis til å merke at det går lettere og lettere.  Noen ganger skal det ikke mer til.

Når du er sjenert blir du kanskje så fokusert på deg selv at du ikke rekker å få med deg hva de andre mener eller gjør. Det er som regel slik at man er mer streng og kritisk mot seg selv enn det andre er. Les mer om hvordan du kan snu negative tankemønstre her og hvordan du kan øve på muntlige fremføringer her

Hvis du vil kan du ta dette opp med foreldrene dine, læreren din eller med helsesøster på skolen. Det å få litt hjelp til å komme ut av tankemønsteret som ofte ligger bak sjenansen, kan være lurt.  Ofte er det ikke så mye endring som skal til heller, før man føler at sjenansen blir et mindre problem.  

Du kan også gå til helsestasjon for ungdom og snakke med noen der. Det er en mulighet å ta med seg det spørsmålet som du skrev til oss, så slipper du å lure på hva du skal si. 

Se flere tips til hva du kan gjøre i artiklene nedenfor.

Lykke til videre! Stol på deg selv og våg å gi deg selv små utfordringer hele tiden!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Innadvendt, utadvendt eller midt i mellom?

Usikker jente står aleine (colourbox.com)

Trives du best i små grupper, eller får du mest energi av store forsamlinger? Liker du best å planlegge nøye, eller er du impulsiv og tar ting på sparket? Personlighetstypen din kan gi deg svaret.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser