Hopp til hovedinnholdet

har lenge hatt en ekkel følelse, blir redd og har kaos i tankene

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har hatt en utrolig ekkel følelse inni meg etter en ferie i Mallorca. Skulle tro jeg har hatt deja vu i et år. Jeg og familien min gikk på en halv dagstur på et "ørkenområde". Da vi kom fram til et lite hus, begynte jeg å få en drit rar følelse inni meg. Jeg følte at hodet mitt holdt på å dette av og at alt kom til å gå under. Jeg fikk øye på en flakse-automat i et lite skur, og DA ble jeg sykt redd. Jeg aner ikke hvor det kom fra, men jeg hadde en følelse på at mamma døde hvis hun drakk den spesielle drikken som var i automaten. Resten av turen var bare et kaos for meg. Senere det året hadde jeg verdens ekleste følelsen på en konf-leir. Helt fra da mamma slapp meg av ved der bussen skulle kjøre oss til leiren, har jeg liksom hatt deja vu hele den helga vi var der. ALLE hendelsene som skjedde følte jeg at hadde skjedd før. Spesielt en stor strekkatt-tegning på en vegg skremte livet av meg. Jeg hadde sett den før og huset brant ned forrige gang jeg så den, men har aldri vært der

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du kontakter oss. Det du forteller om høres ubehagelig ut for deg. Når man får tanker eller bilder i hodet som virker skremmende eller uvante er det normalt at man reagerer med å bli forvirret, redd eller bekymret for hva dette kan bety. 

Du forteller at du har hatt denne følelsen i et år, hvis jeg skjønner deg rett. Det virker som det startet med en ferie i Mallorca og så har det ikke sluppet taket etterpå. Du beskriver ferien som et kaos for deg, og jeg vil tippe at du var både usikker og redd da dette skjedde.

Jeg vet ikke om du har turt å si til noen det du opplever nå, men ut ifra det du skriver får jeg inntrykk av at du har vært alene med disse opplevelsene lenge. Da er det ikke rart hvis du syns tankene kan bli litt overveldende.

Det hjelper å snakke med noen om det, da får man ryddet og sortert litt i inntrykkene sine. Du kan også få hjelp til å finne strategier for å få vekk den ekle følelsen du beskriver. Selv om det kanskje virker skummelt å si det, så er det dette jeg vil råde deg til å gjøre videre.

Det er helt vanlig at hvis unge begynner å tenke eller oppleve verden på en måte som er uvant og annerledes, så blir mange redde for å fortelle om det som skjer. Det kan hende du er redd for at andre skal reagere negativt på det, eller kanskje det er vanskelig å finne ord for å beskrive det?

Jeg ser at du er så heldig at du klarer å formulere deg godt skriftlig, og da kan det være en fin start å vise det du har skrevet til oss til noen. Da kan du få begynt en prat med noen som kan hjelpe deg å finne ut av det som plager deg nå.

Det er mange du kan snakke med, spørsmålet blir bare hvem. Du kan vurdere selv hva du tror blir best for deg, men mange velger å begynne med å fortelle foreldrene sine om vanskelige ting. De kjenner deg og bør vite best hvordan de kan støtte deg når du har det vanskelig.

Det er også mulig å ta det opp med en annen voksen, for eksempel en lærer man stoler på, en rådgiver eller helsesøster på skolen. Foreldrene dine kan også bestille time hos legen, for legen skal ha oversikt over hvilke gode hjelpetilbud som fins der du bor. Hvis du er over 16 år kan du også bestille legetime selv. 

Du kan også finne ut om det er noe som heter helsestasjon for ungdom der du bor. Da kan du gå dit og be om hjelp til å få det bedre, det er gratis og det skal ikke være noen venteliste.

Hvis du vil snakke med noen som er vant til å hjelpe ungdom som begynner å få tanker og følelser som er litt annerledes, kan du ringe til TIPS og si hvordan du har det. Da kan de hjelpe deg å finne ut hvor det er best at du søker hjelp videre, eller gi deg råd om hva du selv kan gjøre. Nummeret er 51515959 og du kan være anonym. Det koster ikke noe å ringe dit, og det er åpent i ukedager mellom klokken 08.00 og 15.00. Det er også mulig at du kan få foreldrene dine til å ringe dit, men jeg har møtt mange unge som har fått god hjelp ved å snakke med dem selv. 

Det ligger noen artikler under dette svaret, der er det informasjon som kanskje kan være nyttig for deg nå. 

Lykke til!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser