Hopp til hovedinnholdet

Har selvmordstanker og skader meg selv, hva skal jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei.Jeg trenger hjelp. Har selvmordstanker, jeg skader meg selv.Det går ikke bra på skolen pga, tankene mine, barnevernstjenesten og at mamma er borte (hun tok sitt eget liv i 2006). Jeg har mistet motivasjonen for alt.Jeg klarer ikke å konsentrere meg på skolen, og jeg bryr meg ikke om skolen. Jeg har forandret meg skikkelig mye det siste halv året. Jeg går til en psykolog, men jeg vet ikke hvordan jeg skal snakke med henne om alt det der. Hva skal jeg si? uten og høres helt dum ut? Hun vet de går dårlig på skolen, men hun vet ikke hvordan jeg føler meg. Jeg føler meg bare som søppel. Jeg har slitt med selvskading før, har ikke gjort det på 1 år, men å har jeg begynt igjen.Jeg vill ikke ha det sånn lenger!Jeg prøver bare og rømme fra alt. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Du skriver at du strever med selvskading og selvmordstanker, og at du strever med motivasjon på skolen og at du ønsker en forandring i livet ditt. Det er tøffe ting du strever med og det høres ut som du har vært gjennom mye vondt. Jeg synes det var trist å høre at du har mistet moren din når du var så ung, jeg tenker det må ha vært en veldig tøff tid for deg. 

Jeg synes det er veldig bra at du har snakket med noen om dette og at du har kontakt med psykolog. Det er bra å søke hjelp hvis man har det så tøft i hverdagen. Som du skriver, er det likevel ikke lett å fortelle om hvordan man har det inni seg og være åpen om vonde tanker til en annen person. Mange synes det er vanskelig å forklare hvordan de har det, og er kanskje redde for å bli misforstått eller å ikke bli tatt på alvor. Samtidig er det slik at det å snakke med noen og sette ord på det som er vanskelig å forklare, er til hjelp. Jeg håper du kan forsøke å si litt mer til psykologen om hvordan du har det. Jeg tror psykologen vil sette pris på det, og at hun eller han vil kunne forstå og hjelpe deg bedre. Kanskje vil du selv også føle litt lettelse når du har klart å si mer om hvor vondt du har det. Kanskje kan du fortelle at du har det veldig vondt og at du synes det er vanskelig å beskrive det? Det er også fin hvis du kan fortelle om selvskadingen og at du har så mange vonde og negative tanker om deg selv. Noen synes også det kan være greit å vise fram noe de har skrevet, at det er lettere å forklare seg og si mer da. Du kan for eksempel vise fram det du har skrevet til oss. Der synes jeg du har forklart deg på en god måte. 

Jeg håper dette svaret var til hjelp for deg, legger også ved noen artikler under som kan ha nyttig info og tips til deg. Ta godt vare på deg selv og stå på videre, husk at du er en viktig og verdifull person! Lykke til!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom som har opplevd sorg

Trist jente (colourbox.com)

Her finner du eksempler på flere situasjoner der man kan oppleve sorg. Ungdom har kommentert hvordan de har opplevd å takle dette.

Les mer

Hva kan ungdom i sorg slite med i forhold til skolen?

Trist jente (COLOURBOX.COM)

På skolen kan ungdom i sorg merke endringer i sine faglige prestasjoner. Ungdom som er særlig fokusert på sorgen, opplever større endringer i å prestere faglig på skolen enn de som har sorgprosessen mer på avstand i hverdagen.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser