Hopp til hovedinnholdet

jente 13, ble mobbet, sliter med spisingen og tenker på selvmord

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei Nå skal jeg prøve å beskrive situasjonen min uten å rote alt til for mye. For en stund siå ble eg mobba anonymt. Jeg fortalte dt te foreldrene mine og de stoppa men eg fang ikke ut kem det va, det jekk innøve meg mer enn folk trodde. 1 jeg starte å kutte meg, 2 jeg klare ikke å spise noe lengre. Hvis jeg spiser noe så pleier jeg oftest å spy det opp ijen.foreldrene mine fant nylige om selvskadingen og kontaktet legen og jeg fikk snakkert med henne. Og lovde at eg hadde slutta. Nå føler eg meg helt tom, klare ikke å gjøre noe eller konsentrere meg om noe, klarer så vidt å sove om natten. Jeg sitter bare inne på rommet og gråter og vet ikke hva jeg skal gjøre. Eg sitte heile tiå å tenka på å ta selvmord og Koss eg ska jør det. Eg klare ikke å få de tankene ut av hode mitt og eg tør ikke å snakke med noen om det. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre eg klare ingenting ikke konsentrere meg på skolen heller eg vil bare døøø. Eg klare det ikke mer ._. Eg vet ikke ka eg ska jør :(.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Det du forteller om høres vondt ut for deg, og det virker som vanskene påvirker livet og tankene dine mye nå. Da er det flott at du ber om hjelp her, det kan være en god start for mange.

Du forteller om at du ble mobbet anonymt, og jeg får inntrykk av at vanskene kom i sammenheng med det. Det er vanlig at mobbing kan utløse psykiske vansker, og det er urettferdig og leit at noen andre kan gjøre så mye skade når de mobber. Alle fortjener respekt, og med mobbing føler man seg ofte nedverdiget. Det er bra at det ble slutt på mobbingen og at du klarte å si ifra! Det er det mange som er redde for å gjøre.

Når det gjelder det du strever med nå, virker det som noen alvorlige og vonde følelser å være alene med. Det jeg tror kan være best for deg nå er at du gjør slik som du gjorde med mobbingen, at du sier ifra. Du kan gjøre det på mange måter, det viktigste er egentlig bare at en voksen vet hva som skjer med deg nå. Da er det lettere at du får riktig hjelp og støtte. Kan du snakke med foreldrene dine igjen? 

Du kan også gå til helsesøster på skolen din, eller sjekke om det finnes  helsestasjon for ungdom der du bor. Du kan finne det ut på hjemmesiden til din kommune. Det som hadde vært lurt er at du snakket med legen som du var i kontakt med igjen, og at du da nevner det med spisingen og selvmordstankene. Legen kan hjelpe deg. Det er ikke et mål at legen skal tro at alt er ok, men at du viser akkurat hvordan du har det. Da kan du fortere få hjelp, og det er best sjanse for rask bedring hvis du får hjelp tidlig. 

Selvskading er oftest en måte å prøve å takle sterke negative følelser på, når man ikke finner andre utveier. Du kan lese om det her og her

Hvis du trenger noen å prate med om spisevanskene dine kan du prøve å ringe til 948 17 818. Du kan også prøve å snakke med noen på alarmtelefonen for barn og unge, det er gratis og anonymt. Nummeret er 116 111.

Se artiklene nedenfor hvis du vil lese mer.

Lykke til videre! Håper du får god hjelp!

hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser