Hopp til hovedinnholdet

Jente 15 bekymret for mamma med psykiske problemer

Jente 15 år
 

Spørsmål

Vet ikke hvordan jeg kan forklare dette og føler dette er noe som ikke pleier å være vanlig i en familie. Men mamma har lenge vært renslig Og holder seg unna oss andre i familien. Hun gir ikke klemmer eller noe.. Hun pleier å sitte på en stol(av skinn) som hun vasker hver gang hun skal sette seg eller føles sånn.. Og hun sitter ikke i sofaen lenger.. Hun vasker også bilen(der hun skal sitte osv) før vi kan begynne å kjøre.. Føler at hun har et problem med bakterier..Dette er noe som har vært en plage lenge.. Og da mener jeg over 4 år. Hva kan jeg gjøre med dette? Hver gang vi sier noe om dette til henne så blir hun sint.. Og hun spør hele tiden "var jeg nær noe nå?" Føler også at pappa er plaget av dette også, det at de ikke kan være ordentlig "kjærester", hun vil jo ikke komme nær noe/noen.. Håper jeg kan få litt hjelp med dette, hva jeg bør gjøre

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15

Tusen takk for at du tar kontakt med oss i ung. Du skriver til oss, fordi du er bekymret for mamma. Ho har lenge vært veldig opptatt av å være renslig. Hun kan ikke gi dere i familien klemmer, sitter bare på en skinnstol, som hun vasker hver gang hun skal sette seg. Det er mange flere eksempler på at dette er noe som ikke bare går utover hennes livskvalitet, men hele familiens. Hver gang du eller noen andre i familien forsøker å si noe til henne om dette, blir hun sint. Du lurer veldig på hva du skal gjøre?

Jeg tror det er veldig viktig at mamma får noen å snakke med og får hjelp. Har dere satt dere ned sammen hele familien, og fortalt henne hvor bekymret dere er for henne i fellesskap? Har du klart å snakke med pappa om hvor bekymret du er, og hvor sliten du blir av å ha en mamma som har det så vanskelig? Det er ikke bare viktig for mamma at hun får hjelp, men også for dere andre at dere skal få være barn og ungdom som skal fokusere på dere selv. Nå høres det ut som du bruker mye tid på å tenke på det med mamma, og det blir mye hennes behov som er i fokus.

Det finnes mange gode steder mamma kan få hjelp for dette. Hun må bestille time hos fastlegen sin, og fastlegen må henvise henne videre. Dette er allikevel ikke din oppgave å organisere. Kanskje er det viktig og ansvarliggjøre pappa, så han kanskje kan være med å hjelpe mamma?

Kanskje skulle du også snakket med noen om denne situasjonen. Du kan ta kontakt med sosiallærer eller helsesøster på skolen. En annen mulighet er å ta kontakt med helsestasjonen for ungdom. Dette er er et gratistilbud for ungdom. På helsestasjonen jobber det helsesøster, lege og også ofte psykolog og/eller psykiatrisk sykepleier. Veldig mange ungdom er svært fornøyd med hjelpa de får der.

Jeg ønsker deg og hele familien din masse lykke til. Håper mamma innser at hun trenger hjelp og at hennes psykiske utfordringer går utover hele familien. Håper også du finner noen å snakke med om dette, og at du ikke føler at du må innta en hjelperolle ovenfor mamma. Du er 15 år, og skal bruke mest tid og krefter på skole, venner og alle de tingene du står i hver dag. Håper dere får god hjelp.

 

Vennlig hilsen

 

familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Syke foreldre
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om syke foreldre