Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter mye og trenger hjelp, hva skal jeg gjøre?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei ung.no Jeg er en jente som bor for seg selv i egen leilighet under systemet som heter Ungbo. Ungbo er et system som barnevernet har og er for unge mennesker som vil/må bo for seg selv. Jeg trives for meg selv og klarer det godt. Grunnlaget for at jeg er hvor jeg er trenger jeg ikke gå dypere inn på. Jeg har lenge slitt med psykiske lidelser, både små og store. Mange alvorlige. Jeg har hatt opp til tre psykologer. Ingen hvor jeg har gått til flere ganger enn to da jeg ikke har evnen til å snakke ut. Sånn er det bare. Jeg vet at jeg trenger hjelp. Profesjonell hjelp. Jeg har depresjon, selvmordstanker og tvangstanker. Jeg sliter også med mye stress. Unødvendig stress. Jeg har rett og slett mistet livsgleden. Det er få til ingen personer som vet om at jeg sliter. Men jeg trenger hjelp. Psykolog er ikke et alternativ, som sakt. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at du har vært gjennom mye i livet ditt og at det er svært tøffe ting du strever med nå. Det må være ekstra vondt for deg å bære på det alene, og at du har opplevd at det ikke har vært til hjelp å prate med noen. Jeg tenker det kanskje har gjort deg veldig fortvilet og motløs. 

Jeg synes det er bra at du har skrevet til oss om dette og at du ønsker å finne ut hva som kan være til hjelp for deg. Jeg blir litt bekymret når jeg hører hvordan du har det, og jeg håper du kan forsøke å snakke med noen om dette. Kanskje synes du det er vanskelig og er usikker på om det vil være til hjelp for deg? Jeg håper du likevel kan forsøke det, det finnes god hjelp for det du strever med, og det er til hjelp å dele vonde tanker og følelser hvis man finner en person som man har tillit til og som kan forstå. Hvis du ønsker noen å snakke med, kan du for eksempel bestille en time til fastlegen din, legen kan finne mer ut av hva slags hjelp som kan være nyttig for deg og hvilke tilbud som finnes der du bor. En mulighet er også å gå til Helsestasjon for ungdom der du bor, der jobber det helsesøster, lege og ofte også psykolog eller psykiatrisk sykepleier. Hvis du heller ønsker å snakke med noen mer anonymt, kan du ringe Mental Helses hjelpetelefon på telefonnummer 116 123. 

Legger ved noen artikler som kan ha nyttig info og tips til hvordan du kan jobbe litt på egen hånd. Jeg håper også at du vil finne mot til å snakke med noen, jeg tror du kan finne en som vil forstå og hjelpe. Du har kjempet deg gjennom mye vondt og du har mye styrke i deg, jeg håper du kan ha tro på det. Ta godt vare på deg selv og stå på videre. Ønsker deg lykke til!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser