Hopp til hovedinnholdet

Gråter ofte og er trist

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har trenger litt hjelp. Jeg vet ikke helt hva det er eller hvorfor, men jeg gråter veldig ofte og er trist. Som regel når jeg gråter vet jeg ikke hvorfor jeg gjør det. Jeg er også ofte veldig trist og sliten og orker ikke gjøre de tingene jeg syntes var gøy før. Jeg har heller ikke noe inspirasjon til å jobbe med skole eller være sosial. Jeg vil ikke være sånn, men jeg klarer ikke endre det. Har dere noen tips til hva jeg kan gjøre og hvorfor jeg kanskje har det sånn? Leste et sted på nettet at det kan være at jeg er deprimert, kan det stemme? Trenger også noen å snakke med, men vil ikke snakke med noen jeg kjenner for det får meg til å føle meg svak. Koster det penger å gå til psykolog når man er 15 år? Har man rett til å gå til psykolog uten at foreldrene vet det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

og takk for ditt spørsmål til oss. Du forteller at du ofte kjenner deg trist og sliten, og at du gråter, uten at du helt skjønner hvorfor. De tingene du syntes var gøy før, orker du ikke gjøre mer. Det høres ordentlig strevsomt ut! Du lurer på om du kan være deprimert. Det er vanskelig for oss å si, uten at vi har snakket med deg, og blitt litt kjent med deg. Det kan være mange grunner til at vi kjenner oss nedfor og slitne i perioder. For eksempel kan det være noe vi mangler i kroppen, det kan være at vi reagerer på mørke/mangel på dagslys, det kan være at vi kjenner at vi ikke strekker til med alle ting vi synes vi skal rekke og finne tid til (skole, skolearbeid, venner, være på sosiale medier, hjelpe til hjemme, osv), og ikke finner ut hvordan vi skal lage en god balanse i plikter og pustepauser. I ungdomstiden er det også mange ting å finne ut av knyttet til hvem vi er og vil være, som krever tankevirksomhet og kan være slitsomt.

Du skriver at du gjerne vil snakke med noen. Det skal ikke være noen du kjenner, skriver du, for det vil få deg til å føle deg svak. Det er en følelse du deler med mange, av at å snakke om det som plager oss, er et tegn på svakhet. Det er rare greier, for erfaringen er at når vi først begynner å snakke om oss selv, ser de fleste andre det som tegn på styrke. Men nå er antagelig det viktigste at du finner noen å snakke med som kan hjelpe deg til å forstå litt mer av det du opplever. Hvis du ikke vil snakke med foreldrene dine nå, er vårt forslag at du tar kontakt med helsesøster eller et lavterskeltilbud for ungdom der du bor.

Du spør om det koster noe å gå til psykolog når du er 15 år. Det trenger ikke å koste noe hvis psykologen er ansatt i en helsetjeneste, eller har det som kalles driftsavtale. For privatpraktiserende (uten slik avtale) koster det penger. Når du er under 16, skal dine foreldre informeres om at du mottar helsetjenester.

 

Hilsen teamet på RBUP

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser