Hopp til hovedinnholdet

Jeg har mye konkurranseinstinkt og det sliter på meg! Hva skal jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 14 år gammel jente. Jeg elsker sport så utrolig mye, men jeg sliter med en ting. Konkurranseinstinktet mitt. Jeg har alt formye. Jeg har så enormt mye konkurranseinstinkt, så det gjør meg veldig sliten. Jeg pleier å få konkurranseinstinkt 1-2 uker før konkurransen, men instinket dukker opp "litt opp og ned". Hvis noen nevner f.eks "Jeg gruer meg til hurtighettesten neste mandag", så får jeg sikkerlig konkurranseinstinkt. Noen ganger er det så ille at jeg får vondt i magen og ikke klarer å tenke på noe annet. Jeg har prøvd veldig mange ting som "roer" det litt ned, men det virker ikke. Det verste er vell egentlig at jeg får konkurranseinstinktet mot bestevennen min. Jeg MÅ alltid være bedere en henne, og hun må alltid være bedre enn meg, men jeg vinner alltid over henne og det gjør at jeg får enda mer frykt for å gjøre det dårlig foran henne (sånn at hun vinner) og andre. Jeg vet at det er veldig bra å ha konkurranseinstinkt for da presterer du bra, men det sliter på meg!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det høres ganske slitsomt ut slik som du har det nå. Det er veldig fint at du er glad i sport. Du forteller at du har så mye konkurranseinstinkt at det blir for mye for deg og du sliter deg ut. Noen ganger er det så ille at du får vondt i magen. Du forteller at du har prøvd mange ting for å ro det ned, men det virker ikke. Du forteller ikke hva du har prøvd. Men rolig musikk, lek, dans og sang kan være effektive måter å ro ned på. Rett og slett gjøre noen som er gøy og som ikke er en konkurranse. Det er bra å ha konkurranseinstinkt, men når du blir utslitt av det er det ikke så bra. Det er fint om du kan du snakke med foreldrene dine om dette. Du kan gjerne snakk med venninnen din om hvordan du har det. Kanskje har hun det på samme måte. Det å alltid måtte vinne over andre for å vise at en er bedre kan være litt i forhold til hvilken selvfølelse en har. 
Det finnes hjelp å få om du føler at det blir for mye press. Ta kontakt med helsesøster ved skolen, helsestasjoner for ungdom der du bor eller snakk med legen om det. Jeg legge ved noen artikler du kan lese. Ønsker deg lykke til og at du kan finne noe som passer til deg når du skal roe deg ned. 

Hilsen Helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer

- Jeg føler på press fra alle kanter, og trenger noen å snakke med

Jente ser på mobiltelefonen sin (colourbox.com)

Jeg føler at det meste i livet er et ork, og jeg vet ikke hvordan jeg skal klare alt. Jeg trenger noen å prate med om disse følelsene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser


Quiz: Hva vet du om stipend og støtte?

Hva er et legat?