Hopp til hovedinnholdet

Jeg vet ikke hvordan jeg skal få tid til alt, stresser og er ikke glad. 

Jente 13 år
 

Spørsmål

I det siste har jeg vært utrolig stresset pågrunn av skole. Hele tiden legger jeg planer om hva jeg skal gjøre, hvordan jeg skal gjøre det. Selv om jeg gjør mitt beste føler jeg at jeg ikke gjør det bra nok. Foreldrene mine blir skuffet hvis jeg får 4+ eller lavere. Siden jeg tenker på skole hele tiden blir jeg are stresset. I helgene gruer jeg meg til uken igjen, for jeg vet alt jeg må gjøre. Jeg gjør ikke noe annet en å gå rundt å stresse over alt som er ugjort. Pågrunn av dette føler jeg meg deprimert hele tiden. Jeg har bare lyst til å skrike og forsvinne i et svart hull. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, hvordan jeg skal få tid til alt! Jeg kan fake et smil og late som alt er bra, men jeg kan ikke huske å ha vært ordentlig glad på flere måneder. Alt virker bare...feil

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at du må være sliten og lei nå, det høres ut som du har mye stress i livet ditt og presser deg selv mye. Når man blir sliten og stresset, kan det også påvirke humøret og tankene våre, og det kan gjøre at hverdagen blir ekstra tung. Kanskje føler du deg også litt alene når du har det sånn?

Det er mange ungdommer som opplever stress rundt skole og skolearbeid, og det kan være tungt. Jeg tror mange opplever at de som er rundt ikke helt forstår hvordan de har det og hvor mye press de føler rundt skolearbeidet. Du skriver at du ikke har kjent deg glad på lenge, og det er trist å høre at du har det så vondt. Jeg tror det hadde hjulpet deg å få snakket med noen om hvordan du har det inni deg. Det kan være godt å få litt forståelse og støtte fra noen, og kanskje få sortert litt i tankene og stressfølelsen. Mange synes det kan være vanskelig å fortelle om hvordan de har det til andre, men vi vet også at det kan være til hjelp og at man kan føle lettelse etterpå. 

Kanskje du kunne snakket med en av foreldrene dine om dette eller en annen voksen i familien? Du kan også gå til kontaktlærer, rådgiver eller helsesøster på skolen din. En mulighet er også Helsestasjonen for ungdom der du bor. Hvis du ønsker noen å snakke med mer anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Legger ved noen artikler under som kan ha nyttige tips til hvordan man kan jobbe med tunge tanker og følelser på egen hånd. Jeg håper du vil snakke med noen og at du får god hjelp videre. Ta godt vare på deg selv. Lykke til!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser