Hopp til hovedinnholdet

Jeg er lei meg nesten hele tiden og gråter hver kveld. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg er lei meg nesten hele tide. Det eneste jeg tenker på er alle problemene mine og skolen. Jeg gråter hver kveld. Det er på kvelden alle tanken flyr rundt og tårene presser seg fram. Jeg er aldri ute, nesten aldri med venner lenger. De spør meg om vi skal finne på noe, men jeg orker ikke. Jeg er sliten hele tiden, og ingen forstår. Jeg har prøvd å forklare det til foreldrene mine, men de forstår ingenting. Pappa avbryter meg hele tiden når jeg skal forklare han hele tiden. Søsteren min har jeg forklart alt til, og hun sier at alt kommer til å gå bra. Det gjør ikke det! Ingenting går bra. Jeg har lest om hvordan man kan komme over slike ting, jeg har prøvd, men det går ikke. Tenkte at dere kanskje kan hjelpe meg. Vet ikke om dere kan. Dere har sikkert tusenvis av andre å gi råd til. Tenkte det var verdt å prøve, håper på svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at du har det vondt nå og det høres ut som du er mye alene med de tunge tankene og følelsene. Det er strevsomt å være mye trist, gruble mye og bære på det alene, og jeg tenker det ikke kan være lett for deg å ha det slik. 

Jeg synes det er bra at du har forsøkt å finne ut av dette, lest om hva du kan gjøre og at du skriver til oss. Det er et godt skritt å søke mer informasjon, sette ord på hvordan du har det og forsøke å finne noe som kan hjelpe deg. Selv om du er i en vanskelig situasjon, klarer du å lete etter svar og forsøke å komme deg ut av dette, det er bra du har den styrken i deg. 

Det høres ut som du har hatt det tungt en stund, og det er bra at du har forsøkt å snakke med dem i familien din om dette. Når man har det trist og tungt og det påvirker hverdagen, er det lurt å snakke med noen og søke hjelp. Det høres ut som du kanskje føler familien din ikke helt forstår hvordan du har det. Det kan være litt vondt å snakke med noen hvis man føler de ikke helt forstår, og vegrer du deg litt for å snakke med dem igjen. Jeg håper du likevel kan forsøke å snakke med dem om hvordan du har det nå. Da kan du si at du ikke synes det har blitt bedre og at du har det veldig tungt og ønsker mer hjelp. Jeg tror foreldrene dine vil sette pris på at du sier fra om at du har det så tungt nå. 

Du kan også søke hjelp og snakke med rådgiver eller helsesøster på skolen. En mulighet er også å gå til Helsestasjonen for ungdom der du bor. Der jobber det helsesøster, lege og ofte også psykolog. Hvis du ønsker noen å snakke med mer anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Jeg legger også ved noen artikler under som kan ha nyttig info til deg. Ta godt vare på deg selv, håper du vil snakke med noen og at du får god hjelp videre. Lykke til!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser