Hopp til hovedinnholdet

Jente, 16 år: hjertesyk og deprimert

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en 16 år gammel jente som har fryktet døden siden jeg var 12år. Jeg lider av en hjertesykdom og jeg har klart å falle i depresjon. Har tatt tester på nett som viser jeg har veldig høy depesjon. Venner av meg har sett resultatene og ba meg snakke med noen. Jeg er ikke en som liker å snakke om problemene mine. Jeg ligger våken ofte eller så gråter jeg meg i søvn. Vil alt bli helt sort etter døden, vil jeg aldri mer kunne se de jeg er glad i? Jeg vet ikke hvordan jeg kan forklare tomheten i meg når jeg tenker på døden. En ting som gjør at jeg står nær døden er at jeg kan få kreft i blodet, jeg glemmer å ta tablettene mine ofte og jeg har mistet lysten til å leve men vil ikke dø. Tanken av å sovne en kveld og ikke våkne neste dagen er noe som jeg frykter ekstremt mye. Hvis det ikke er blodet jeg får kreft i er det huden.. Når jeg tenker på dette gjør det meg enda mer redd enn det jeg allerede er.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du kontakter oss. Det er leit å høre at du sliter med alvorlig sykdom. Du sier du frykter døden og at du føler deg deprimert. Du er sikkert fortvilet og bekymret.

Flere ungdommer jeg har møtt som har en kroppslig sykdom har fortalt meg at de også er sinte fordi de føler det er urettferdig at de må leve med sykdom mens vennene er friske. Jeg vet ikke om dette stemmer for deg, men slike reaksjoner er normale å få. Det har du kanskje allerede hørt.

Det at du har tatt opp med venner hvordan du har det er veldig bra. De fleste unge som sliter syns det er lettere å snakke med jevngamle enn med voksne. Likevel har jeg møtt mange på din alder som har vært veldig lettet etter å ha pratet med familien sin om vanskene også. 

Det er flott at du har tatt tester på nettet for å finne mer ut av det du strever med nå. Det kan være en god pekepinn på om man bør søke hjelp. Samtidig vet du sikkert at det ikke er alle tester på nett som er like nøyaktige, så det er veldig lurt å gjøre som vennene dine har rådet deg til, å snakke med helsepersonell om det du sliter med. Da vil du få en grundigere vurdering og hjelp.

Hvis du føler deg deprimert, skal du vite at det finnes god hjelp å få for det. Du kan gå til helsesøster på skolen din, helsestasjon for ungdom eller til fastlegen. Du vil da få snakke med noen som har taushetsplikt og som vet hvordan du kan få videre hjelp.

Siden du har en sykdom om kanskje krever en del oppfølging er det sikkert en eller flere helsepersonell som allerede kjenner deg og din tilstand. Det er smart å be om å få en time med en av dem, der du tar opp dine bekymringer og din redsel for døden. Hvis du ikke liker å snakke om egne vansker kan du kanskje vise dem det du har skrevet til oss, eller noe annet skriftlig? De kan gi deg mer informasjon og finne riktig tilbud til deg fremover for å sikre at du har det best mulig. Du har rett på slik hjelp, og du skal ikke trenge å være redd for å be om det.

Det er ikke uvanlig at folk på din alder plutselig får en periode der de er redde for døden, og tenker "store tanker" som kan virke ganske svimlende. Som regel henger det sammen med at man er på vei inn i en ny og mer voksen fase av livet, og at man holder på å utvikle seg til å tenke mer abstrakt enn før. Du er jo i en alder der mye skjer, og trolig kan du forstå disse tankene som en normal del av utviklingen din. Samtidig er døden et aktuelt tema for alle som er alvorlig syke, og det kan være ubehagelig og slitsomt.

Hvis man bruker mye tid på å tenke, gruble og bekymre seg, kan de vonde følelsene bli forsterket. Det kan kanskje hjelpe deg å prøve å finne mer ut av de negative tankene og hvordan de påvirker deg. Da kan du utforske dem mer og forsøke å finne mer positive og hjelpsomme tanker. Du kan også forsøke å spørre deg selv: "er disse tankene til nytte for meg?". Når det gjelder angst for døden er det mange som syns det hjelper å minne seg selv på at ingen kan styre døden uansett om man er frisk eller syk, og da kan man like godt bruke tiden på andre ting enn å tenke for mye på den. Dette er jo ikke så enkelt i praksis, men du kan lese mer om hvordan du kan jobbe med de skremmende tankene i artiklene jeg har lagt ved under. Dette kan du også få god hjelp for hvis du kontakter noen for å få samtaler om det.

Jeg legger ved noen artikler nedenfor som handler om hvordan du selv kan jobbe med egne negative tanker og følelser. Kanskje du finner noe der som kan være nyttig. 

lykke til! Håper du finner noen å dele vanskene med!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser