Hopp til hovedinnholdet

Jeg er deprimert.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er deprimert og har egentlig ingen å gå til. Jeg har vært kutte fri i 22 dager idag men det blir bare vanskeligere og vanskeligere.. Hver gang jeg skal si noe så blir jeg alltid avbrutt eller ingen hører på, uansett hvem jeg er med. Jeg føler ingen bryr seg om meg og hva jeg har å si. Idag var det nor stort som skjedde på skolen og jeg var tydeligvis den eneste som hørte ambulansen. Jeg sto i en ring med "vennene" mine og ROPTE "HYSJJ!!!" Flere ganger. Ingen hørte meg.. Helt til en annen SA "Hysj.." Da ble alle helt stille og de hørte sirenene. Er det ingen som bryr seg om meg? Og for det andre, som jeg sa i starten.. Jeg har ingen å gå til viss jeg er lei meg eller noe. Jeg har prøvd å samle meg nok mot til å gå til mamma, men det går ikke.. Hun sa en dag, da vi så på en reklame om deprisjon,"håper ingen får det der" Jeg ble helt stiv og mistet aaaalt motet jeg hadde samlet opp.. Hva skal jeg gjøre...? kan jeg få tips om å bli kvitt deprisjon..?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 14 år.

Takk for at du skriver til oss.

Jeg forstår at du sliter, men det er kjempeflott at du alikevel har klart å slutte å kutte deg. Det viser at du har vilje og styrke.
Det er vanskelige å føle at man er deprimert. Når man ikke tenker at man har noen å snakke med om dette blir det enda mer utfordrende. 

Du sier at du ikke kan snakke med mammaen din fordi hun sa at hun håpet at ingen i familien skulle bli deprimert. Kan du ha tolket det hun sa på en måte enn det hun mente? Kan hun ha ment at hun vil alle i familien det beste, og at hun vet at det er vanskelig å være deprimert, og derfor håper hun at ingen hos dere blir det.

Jeg tror at mammaen din ville gitt deg støtte og hjelp. Depresjon preges ofte av negativ tankegang, og man vil ofte kun høre og se det som er negativt når man er deprimert.

Du sier at de andre ikke hører på deg, og det er sikkert vanskelig. Hva kan du gjøre for at du skal bli hørt? Noen ganger er det sånn at hvis man tenker at man ikke får til ting så gjør man ikke det. Jeg tenker at hvis du tenker annerledes om deg selv så vil du få det bedre.

Ut fra det du forteller her vil jeg anbefale deg å snakke med helsesøster for å få hjelp til å snu de negative tankene du kanskje har. I tillegg kan helsesøster kartlegge kostholdet, fysisk aktivitet, tid med venner og familie, samt søvn. Alt dette kan virke inn på hvordan man har det både fysisk og psykisk.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser