Hopp til hovedinnholdet

Blir redd og stresset ute i offentligheten - krangler med mamma - hva kan jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Moren min blir alltid sur på meg når jeg ikke vil være med ut på byen eller offentligheten... Jeg har sosial angst og det vet hun godt selv, men likevell må hun bare si at det bare er i hodet mitt og sier jeg skal bli meg.. Jeg skriver dette nå siden jeg sitter i bilen etter at hun ble sur på meg siden jeg ble stresset... Jeg vet ikke lengere hva jeg skal gjøre.. Jeg er akseptert til bupp pga dette og flere problemet... Men har dere noen tips på hva kan gjøre? På forhånd takk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

og takk for at du skriver til oss! Du forteller at du har sosial angst, og blir stresset av å være i offentligheten eller i byen. Mamma vil gjerne at du skal skjønne at det ikke er farlig "på ordentlig" (du skriver at hun sier at det bare er i hodet ditt), og at du skal bli med henne ut. Du forteller at du er akseptert til BUP. Det betyr kanskje at du venter på time.

Det er vanskelig med sosial angst (eller andre angstfenomener), fordi det er så stor forskjell på det vi med fornuften vet er farlig, og det vi kjenner - og som kroppen gir oss veldig tydelige signaler på. Hjertebank, kaldsvette, tanker som spinner eller går veldig sakte, knær som svikter - masse, masse ubehag, som det er naturlig å prøve å unngå. Det dumme er at unngåelsen ikke hjelper, den får som oftest angsten til å vokse, og den gjør at vi går glipp av masse som det er fint å være med på. Det andre dumme er at de som er rundt oss ikke ordentlig kan forstå hvordan det er. Eller de forstår noe av det, men tenker også at veien ut av det går gjennom å prøve det som kjennes farlig, og erfare at det går bra.

På BUP vil du (og mamma) kunne få hjelp til å arbeide med redselen/stresset du føler, kanskje til å forstå mer om hvorfor du har det sånn, og til å trygge og utfordre deg selv i "passe doser". Kanskje kommer dere til å undersøke ganger eller situasjoner der du ikke blir stresset/redd, og finne ut mer av hva som kjennetegner dem. Kanskje kan du begynne å undersøke det litt selv også? Mamma vil kunne få hjelp til å finne ut hvordan hun skal støtte deg på en god måte, både ved å bidra til trygghet og til akkurat passe oppmuntring eller dytt til å gjøre det du egentlig ikke tør.

 

Hilsen teamet på RBUP

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fobier

Jente sitter med ryggen til (colourbox.com)

Om lag én av 20 opplever agorafobi og én av sju sosial fobi (sosial angst) i en slik grad at det har betydning for livskvalitet og psykisk helse. Såkalte enkle fobier som redsel for slanger eller krypdyr er vanligere.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser