Hopp til hovedinnholdet

Har selvmordstanker og føler at ingen tar meg seriøst. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har selvmordstanker, og jeg føler at ingen tar meg seriøst fordi så mange jenter tenker på slikt i denne alderen. Jeg tenker på det hele tiden, og det begynner å gå utover den fysiske helsen min ved at jeg blir kvalm, trøtt og får vondt i hodet osv. Hva burde jeg gjøre? Mamma og pappa vet om det, samt. mange av vennene mine og trenerne mine. Men jeg vet ikke helt om de tar meg seriøst. Er det fordi jeg er så åpen om det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Først av alt vil jeg si at jeg synes det er bra at du har fortalt foreldrene dine at du har selvmordstanker. Når man strever med så vonde tanker og følelser er det viktig å dele det med en voksen. Jeg synes det er veldig bra at du har klart å sette ord på det og fortelle de andre om tankene dine, det krever styrke å gjøre det. Jeg tenker også at det kanskje er litt vondt for deg når du føler du ikke blir tatt helt på alvor. Det kan være vondt å dele så vonde ting hvis man ikke føler man blir forstått og at man får støtte. Så kanskje føler du deg litt trist og alene nå?

Jeg håper du vil fortsette å dele tankene med dem rundt deg og at de vil forstå mer om hvordan du har det. Det er litt vanskelig å vite hva som gjør at de reagerer slik de gjør. Kanskje er de usikre på hvordan de skal snakke med deg om det, hva de kan si og om noe kan gjøre det verre. Mange voksne, og kanskje spesielt foreldre, kan synes det er vanskelig å snakke om selvmordstanker og vonde følelser. Jeg håper du vil snakke mer med dem og kanskje du kan fortelle at du føler det har blitt verre og at du synes det er tungt å ikke bli tatt helt på alvor? Da vil de kanskje forstå mer av hvordan du har det. Hvis du trenger noen å snakke med, kan du også gå til lærer, rådgiver eller helsesøster på skolen din. Ønsker du noen å snakke med mer anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Jeg legger også ved noen artikler under som kan ha nyttig info. Jeg håper du vil holde ut og få troen på at det vil bli bedre framover. Fortsett å snakk med dem rundt deg, så tror jeg du får god hjelp og støtte videre.

Ta godt vare på deg selv og lykke til!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser