Hopp til hovedinnholdet

Er det større risiko for barn av rusmisbrukere å få psykiske problemer? 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! jeg lurer på hvilke problemer, vansker og egenskaper barn som har rusmissbrukere ofte kan få. jeg har foreldre som begge er narkomaner, og faren min sitter ofte i fengsel. Jeg har bodd i to forskjellige fosterhjem, derav ett av dem bodde jeg i fem år og ble behandlet dårlig, og opplevde ingen omsorg. jeg ble flyttet da jeg var to år. jeg har de siste årene slitt med depresjon, angst, spiseforstyrrelse og vansker for å stole på andre. jeg er også dårlig på å snakke om følelsene mine, og stenger ofte alt i en liten boks slik at jeg slipper å tenke så mye på det. er risikoen større for barn av rusmissbrukere å få psykiske problemer og lidelser? og hvilke egenskaper kan barn av rusmissbrukere ha større sjangser for å få?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi forstår godt at du lurer på dette, og det er synd og høre at du har hatt en vanskelig barndom. 

Du lurer på om det er større risiko for barn av rusmisbrukere å få psykiske problemer og lidelser. På dette spørsmålet er svaret dessverre ja. Barn som vokser opp med psykisk syke eller rusavhengige foreldre, har større sjanse for å slite psykisk senere i livet. Barn har behov for forutsigbarhet, trygghet og omsorg, og foreldre som selv sliter, har ikke alltid kapasitet til å gi barna sine dette. At barna får psykiske lidelser og for eksempel har vanskeligheter med å stole på mennesker eller sliter med å få til nære relasjoner, kan være resultatet.

Når du spør om hva slags egenskaper barn av rusmisbrukere kan få, er vi usikre på hva du mener med det. Egenskaper ses jo ofte på som aspekter ved en person som ikke kan forandres. Alle de problemene nevnt ovenfor er jo ting man kan jobbe med og komme over. Så vi tror ikke du skal tenke at barn av rusmisbrukere har spesielle egenskaper som ikke kan endres, men kanskje at de har noen utfordringer som krever litt innsats for at de skal få det bra.

Heldigvis er det slik at det er fullt mulig å få et godt liv selv om man har hatt en utrygg barndom. Da er det viktig å få god hjelp og støtte fra andre personer, og å være klar på hva slags valg man tar. Du sier at du har problemer med å snakke om følelsene dine, og det er jo forståelig. Men det er også noe du bør jobbe med. Vi tror det er viktig for deg å ha en terapeut eller lignende du kan snakke med om tankene dine. Vi vet ikke hva slags forhold du har med dine nåværende fosterforeldre, men om de er gode mennesker, håper vi du kan la de være der for deg. 

Det kan kanskje være en start for deg å kontakte barweb- her kan du komme i kontakt med andre som har foreldre som ruser seg. 

Hilsen RUStelefonen 08588

www.rustelefonen.no

 

Hei

Takk for at du skriver til oss. Det er vondt å høre at du sliter med spiseforstyrrelse, angst og tillit til andre i tillegg til de vonde opplevelsene du har med deg fra oppveksten. 

Dersom du trenger flere steder å henvende deg kan du kontakte saksbehandleren din eller noen andre i barnevernet, dersom du har et ok forhold til dem. Du kan fortelle hvordan du har det og si at du ønsker oppfølging, så har de ansvar for å passe på at du får hjelp.

Du kan også snakke med andre voksne du tror vil forstå deg, f.eks fosterforeldre eller lærere. Åpenhet hjelper, og selv om du strever med å få tillit til noen kan du øve på å si ifra til noen hvordan du har det, da har du størst sjanse for å få riktig hjelp.

Det finnes hjelp for det du sier du sliter med, og det er viktig at du slipper å sitte med problemer alene. Hvis du deler det med noen er det lettere å bære det tunge og kanskje du føler deg mindre ensom. 

Du kan stikke innom helsesøster på skolen din, fastlegen eller helsestasjon for ungdom i din hjemkommune. Det er gratis og uforpliktende. Å snakke med helsepersonell er bra når man har vansker med spisingen, for da kan du få deg en kroppslig sjekk også og det er lurt. Som du sikkert vet kan spisevansker medføre en del skader på kroppen din. 

Noen syns det hjelper å snakke med sine foreldre også, og dersom du har noen form for kontakt med dem kan du få noen tips til hvordan du kan gå frem her.

Hold ut, og våg å tro på at du vil møte noen som er til å stole på og som kan hjelpe deg. Du virker sterk som har kommet igjennom det du forteller om, ta vare på den egenskapen videre. 

Lykke til!

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mor eller far i fengsel?

foreldre i fengsel (www.ffp.no)

Mange barn har foreldre som er i fengsel. Noen får ikke vite at mor eller far er i fengsel, andre vet om det, og tenker mye på det. Mange lurer på hvordan de skal få sagt det til venner og klassekamerater.

Les mer

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Fra fosterbarn til OMSORGSBARN

Gutt og nøkler

Mange unge fosterbarn har mislikt "merkelappene" sine. De ønsker endring i alle de viktigste ordene som brukes i fosterhjemstjenesten. De finner du her. Les også viktige tips fra ungdom.

"Hun er ei bra dame! Spurte henne om å få mer samvær med brødrene mine og hun sa hun skulle se på på, det går an å få til" (gutt, 15)

Les mer

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser