Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lenge blitt behandlet som en filledokke, av både familie, sosiallærer, lærer og fler

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har lenge blitt behandlet som en filledokke, av både familie, sosiallærer, lærer og fler (hendelser er ikke voldelige, men ekstremt utstøtende ord og kallenavn er OFTE brukt i sammenheng), jeg trives absolutt IKKE hjemme, og jeg har begynt å ljuge for alle, for å skjule fysiske (evt. psykiske) arr som jeg har fått den siste tiden. Jeg skader meg selv, sier at jeg falt eller skar meg da jeg lagde mat. Jeg har Diabetes 1 og det gjør meg sykere for hver dag som går, både fysisk og psykisk. Er det mulighet for meg, som 15-åring, å evt. flytte hjemmefra, og bo hos bror/søster/slekt? Det virker som jeg står høyt på alles "hat"-lister, for de er skuffa over det at jeg ikke klarer å håndtere sykdommen like bra som en gjennomsnittlig person. Og på toppen av det hele har jeg ekstreme selvmordstanker. Jeg vet godt at jeg ikke må gjøre det, for det vil bare virke egoistisk, men pga. sykdommen min, vil jeg få redusert syn og nyresvikt når jeg blir eldre, og det ønsker jeg ikke å oppleve.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Det høre ut som om du har mange problemer i livet ditt.

Når det gjelder din Diabetes 1 så regner jeg med at du får oppfølging av denne av lege/helsesøster. Dersom du ikke gjør det så må du sørge for å få skikkelig veiledning/oppfølging. Det er vel ingenting som tilsier at du kommer til å få redusert syn og nyresvikt når du blir eldre, det er vel kun dersom du ikke følger opp behandlingen av sykdommen din godt nok.

Det høres ut som om barnevernet burde inn og hjelpe deg og familien. Kommunikasjonen i familien din høres ikke god ut og familien trenger hjelp. Barnevernet kan komme inn i familier og undersøke hva som er «feil», og gi forslag til løsninger.

Kanskje kan det være en god ide at du flytter til bror/søster/ slekt for en periode, men til det trengs det hjelp og foreldre bør være enige med ungdommen sin om at det kan være en god løsning.

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge (116 111) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser