Hopp til hovedinnholdet

jente 17, har vonde drømmer og sliter med depresjon og redsel

Jente 17 år
 

Spørsmål

hei. i de siste årene har jeg hatt noen vonde drømmer hvor jeg blandt annet har drømt om at katten min døde, hunden min ble drept, farmor havner på syke huset, farfar dør av hjerte svikt, mamma ligger i sykebilen av ukjent årsak, pappa dør, og ikke for lenge siden at jeg snakker med farmor på den "andre" siden. alle drømmene har skjedd untatt den siste og pappa eller farfar døde ikke. jeg har hatt en del gode drømmer med same prinsipp at de blir virkelige. nå er farmor sendt på sykehus og er redd for at dette er slutten for henne. jeg sliter fortiden med skolen, følelser og deprisjon. jeg er rett og slett redd. kan du hjelpe om hva årsaken kan være? har du tips til hva jeg kan gjøre for å bli "bedre"?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for spørsmålet. Det du forteller om oppleves sikkert ubehagelig og skummelt, jeg kan forstå at du reagerer når du har slike drømmer.

Når man sover bearbeider man inntrykk som man har fått gjennom dagen, både ting som har skjedd og ting man bare har tenkt på. I visse faser av søvnen drømmer vi. Det vi tror som skjer da, er at "oppryddingen" og bearbeidingen i hjernen kommer inn i bevisstheten vår slik at vi kan huske det dersom vi våkner. Innholdet i drømmene dine kommer sannsynligvis fra innhold du har hatt i tankene på dagtid, enten bevisst eller ubevisst. 

Jeg tenker at du kanskje begynner å lure på om drømmene dine kan styre det som skjer. Dette er ikke mulig og jeg syns ikke du skal bruke energi på å bekymre deg for det. 

Her kan du lese fakta om drømming. Hvis du vil lese en artikkel som omtaler noen psykologer som tror drømmer kan gi oss svar på viktige ting om oss selv kan du se her.

Husk at det ikke er noen som vet akkurat hva dette med drømmer betyr, men det er mange teorier rundt det. Innholdet i dine drømmer virker noe engstelig, og det kan ganske enkelt være signal på at du bekymrer deg mye og er redd for å miste de du er glad i. 

Hvis du føler deg redd og deprimert syns jeg det er lurt å snakke med noen for å få hjelp. Det er god hjelp å få for dette. Du kan gå til helsesøster på skolen din, helsestasjon for ungdom der du bor eller til fastlegen.

Du kan alltid kontakte hjelpetelefonen på nummer 116 123, den er døgnåpen og du kan snakke anonymt med noen som kan hjelpe.

Lykke til, håper dette var til hjelp for deg!

hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Går du i søvne?

Føtter (colourbox.com)

Gå i søvne, eller somnambulisme som det heter på fagspråket, er spesielt vanlig i ung alder. 20-30% av befolkningen har gått i søvne minst en gang i løpet av livet. Rundt 3-4% av alle barn går regelmessige i søvne. De fleste barn/unge som går i søvne slutter med det før de er 15 år gamle.

Les mer

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser