Hopp til hovedinnholdet

sliter med selvskading og selvmordstanker, hvordan kan jeg få hjelp?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hele livet mitt har jeg slitt med masse forskjellig. For rundt to måneder siden fikk jeg vite jeg hadde ADD og at det er grunnen til alle problemene jeg har hatt opp gjennom årene og at det var derfor jeg hadde depresjon. Jeg begynte med Concerta, men det funket ikke på meg, så for noen dager siden hadde foreldrene mine, lærerne, bup og noen psykologer og da sa bup at jeg ikke hadde depresjon allikavel, noe jeg har blitt fortalt at jeg har hatt lenge. De ingen av dei vet er at jeg har holdt på med selvskading i over tre år og har hele tiden selvmordstanker. Jeg klarer ikke fortelle noen om de og det sliter meg helt ut. Føler at eneste måten jeg kan føle meg frisk er at jeg får hjelp som om jeg er deprimert. Har tatt mange tester på nett for depresjon og alle sier jeg har alvorlig depresjon og burde oppsøke hjelp og jeg er ganske sikker på at jeg har det. Dei sier jeg er ofte trist å sånt på grunn av ADDen. Jeg vet jeg trenger hjelp, men klarer ikke si ifra om de. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du tar kontakt med oss. Det du forteller om høres frustrerende ut for deg. Det er ikke enkelt å føle seg misforstått, man kan bli fortvilet av at andre ikke skjønner hva man trenger hjelp til. Slik jeg leser spørsmålet ditt virker det som du tenker ADD-diagnosen blir et feilspor for de som skal hjelpe deg, og at de mister fokus på det som er viktig for deg. Da er det bra at du reagerer på det.

Det første jeg tenker er at det er positivt at du har så mange refleksjoner rundt det som skjer nå. Det vil si at du vet hva som virkelig betyr noe for deg, og hva du trenger hjelp til. Det eneste som blir en utfordring er at du skal klare å få sagt i fra om det. 

Du er ikke alene om å være usikker på å fortelle om selvskading og selvmordstanker. De fleste som sliter med det samme strever med å bestemme seg for om de skal si noe om det, og til hvem.

Det er mange som lurer på om det virkelig er vits i å fortelle om det, mens andre vet at det ville ha vært godt å fortelle det til noen men tør ikke å gjøre det. Jeg har møtt flere som har vært veldig lettet over å snakke med en voksen om selvskadingen og tankene om å ta sitt eget liv. Det gjør ofte at man føler seg mindre ensom med vanskene og at man får mer tro på at man kan få riktig hjelp. Åpenhet er det som best sikrer at man får behandling som virker.

Akkurat nå kan det hende at de som prøver å hjelpe deg tror at det er ADD om er hovedproblemet ditt, og at du ikke er enig i det selv. Det som plager deg virker å være de depressive tankene og de vonde følelsene. Da er jeg enig med deg i at det er dette dere bør fokusere på i samtalene du går i. 

Hvis din behandler ikke vet om selvskadingen og selvmordstankene er det ikke så rart at han eller hun ikke kan hjelpe deg med det nå. Kunne du fått til å vise behandleren din det du har skrevet til oss? Noen syns det er mye lettere å gi noe skriftlig enn å si det rett ut. Det viktigste er jo bare at de vet hva du sliter med, og det klarer du helt fint å forklare med det du skriver til oss.

Når man har tanker om at livet ikke er verdt å leve er det alltid slik at man skal dele dette med noen voksne. Mange blir enda mer redde og motløse av å holde slike tanker for seg selv.

Jeg syns du egentlig virker interessert å fortelle om det, siden du vil ha hjelp. Hold fast på den motivasjonen og ikke gi opp! Det beste er egentlig bare å si det rett ut så fort som mulig uten å tenke seg om, da har du gjort din jobb og så kan de som er rundt deg ta ansvar for at du får hjelp.

 

Noen er redde for at foreldre skal bli sinte eller helt ute av seg hvis man forteller om selvskading og selvmordstanker. Noen foreldre reagerer også naturligvis sterkt på å få vite dette, men mange unge blir faktisk overrasket over hvor greit det gikk å fortelle om det. Du kjenner foreldrene dine best selv, men hvis du vil kan du se her for å få råd om hvordan du kan snakke med dem. Det som er bra med det er blant annet at de kan forstå deg lettere, støtte deg og passe på deg, og at de kanskje også kan fortelle det videre til de som skal hjelpe deg å bli bedre.

Andre steder du kan finne en voksen å prate med er på skolen, da kan du oppsøke helsesøster, en lærer du liker eller rådgiver. Du kan også dra innom helsestasjon for ungdom hvis du tror det vil være lettere å snakke med noen som ikke kjenner deg fra før.

Husk at det aldri er slik at en diagnose kan definere deg eller akkurat hvordan du har det. Det viktigste er hva du kjenner inni deg, og det er bare du som vet hvordan det er å være deg. Jeg håper at du klarer å vise noen hva som er viktig for deg slik at du får rett hjelp.

Hvis du vil prate anonymt med noen kan du ringe til alarmtelefonen for barn og unge, det er gratis. Du trenger ikke å si hvem du er, og det kan være en fin trening på å fortelle om hvordan du har det. Kanskje kan du få tips der også som kan være nyttige. Heller ring en gang for mye enn en for lite. Les mer om dette tilbudet her.

 

Lykke til videre, hold ut!

 

hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Har du arr?

Arr på en arm (colourbox.dk)

Ett arr, mange arr, dype arr, grunne arr. Hvordan vil de bli og hva kan gjøres?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser