Hopp til hovedinnholdet

har jeg misophonia?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg tror jeg har misophonia, vær gang jeg hører smatte lyder, puste lyder,når folk snyter seg og sove lyder føles det ut som jeg skal klikka. Det var ei periode der jeg hadde lyst til å skade meg selv, men hadde aldri sjansen siden jeg var rundt andre folk. Jeg klarer bare å si i fra til noen få folk, broren min, beste venninna min og mamma. Jeg får en følelse at jeg skal få bort, "drepe" lyden. Foten min begynner å riste og jeg klarer ikke å konsentrere meg. Det har så klart vært store problemer på skolen. Jeg fant ut om misophonia via facebook og har lest litt om det. Jeg vet det ikke er så mange som har hørt om det og ikke er en skikkelig behandling enda. Så hav jeg lurer på er om jeg faktisk har misophonia ( jeg har ikke sagt alle følelsene jeg har når lydene kommer).Vist jeg faktisk har, skal jeg gå til en vanlig lege eller en psykolog? Hvordan skal jeg fortelle foreldrene mine? Pappa vet ikke så mye om dette pga. at han jobber ut av landet så han er hjemme bare 2 mnd om gangen...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at du har undersøkt selv for å finne ut mer om det som plager deg. Det du forteller høres utrolig slitsomt ut for deg, og det er sikkert mange situasjoner i hverdagen der det skaper vansker for deg at du er så sensitiv for lyder.

Du har rett i at dette er en diagnose som ikke så mange har hørt om. Men det er ikke uvanlig at folk kan være svært sensitive for lyder, og det har i hvert fall de fleste psykologer kunnskap om. Det vil si at det kan være god hjelp å få for det du sliter med dersom du kommer til en fagperson.

Jeg syns du er god til å beskrive hvordan du har det når lydene du reagerer på kommer. Det å være god på å forklare egne opplevelser er et bra utgangspunkt når man søker hjelp.

Kunne du kanskje vise det du har skrevet til oss til dine foreldre? Du spør hvordan du kan si det til dem. Jeg tenker at du enten kan gjøre det skriftlig, eller så kan du bare sette deg ned og prøve å forklare det slik som det er for deg. Her er noen råd om hvordan man tar opp vanskelige tema med foreldre. Du kan også vise dem noe av det du har lest om misophonia, slik at de kan forstå at du lurer på om du kan ha dette. Det som vil være lurt er å snakke med legen om dette, og gjerne be om en henvisning til BUP.

Du kan se her for å finne filmer der en fagperson beskriver lidelsen misophonia. Kanskje du allerede har sett det, men der er det videoer på engelsk der du kan få tips til hvordan du kan snakke om vanskene dine til andre, hva som hjelper mot det og hvordan man forstår hva problemet kommer av. Håper det er til nytte for deg, og gjerne andre som du kjenner også!

Lykke til! Husk at dette ikke er noe å være flau over, det er flere som sliter med slike vansker. 

Håper du blir møtt med forståelse og at du finner god hjelp.

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser