Hopp til hovedinnholdet

Hva om jeg lurer meg selv til å tro at jeg er deprimert?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hva om jeg faker?Hva om jeg lurer meg selv til å tro at jeg er deprimert? Burde man ikke vite det? Hvorfor er følesene så intense da,og alt så vanskelig at jeg har bestemt meg for å ta livet mitt?Jeg er en plage og en byrde for alle rundt meg,Jeg har slitet nå et år,og i starten så var det hele tiden men ikke like ille.. Men nå er det mye verre, går ikke på skole. avsluttet bup fordi det ikke hjalp.Ligger i senga hver dag, men har begynt og ha perioder med depresjon.Foreksepel to uker som jeg er helt nedfor og vil dø, og en uke jeg er fin og sånn holder det på.Tok test som viste høy skår.men noe jeg ikke skjønner.Er det ikke vanlig å gråte mye om en er deprimert? Jeg gråter aldri.Det jeg har merka, er mye mer sensitiv, det skal ikke mye til for at jeg blir lei meg, begynner å gråte. men jeg gråter ikke pga tankene mine,blir bare oppgitt og har en følese av at jeg vil gråte ofte..En annen grunn til at jeg ikke skjønner hva det er med meg.. men hvofor har jeg da tenkt til å ta livet mitt

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at du må ha det veldig vondt og vanskelig nå. Det er tungt å streve med depresjon og selvmordstanker, og jeg forstår at dette gjør deg fortvilet. I tillegg skriver du at du har mange negative tanker og at du tviler på deg selv og hvordan du har det, det må være ekstra stressende. Når man har det så vondt, kan man føle seg alene, ha skyldfølelse og bli usikker på hva som gjør at man har det sånn, men det betyr ikke at du ikke har det tungt nå. Jeg håper du kan stole på deg selv, og jeg synes det er bra at du har klart å sette ord på dette og skrive til oss for å få hjelp, det er et skritt i riktig retning. 

Depresjon kjennetegnes ved nedsatt stemningsleie, mindre energi, interesseløshet og at man ikke blir like glad av aktiviteter man vanligvis liker. Mange som strever med depresjon kan også merke skyldfølelse, negative tanker, selvmordstanker, konsentrasjonsvansker, søvnforstyrrelser, rastløshet og endret appetitt. Det er vanskelig for meg å si med sikkerhet om du er deprimert, men jeg synes mye av det du beskriver kan stemme med hvordan man har det når man er deprimert. Mange som er deprimerte, kan oppleve at de er tunge og nedstemte, men slik du skriver, er det ikke alltid slik at man gråter mye. For at du skal få et godt svar på om du er deprimert, bør du oppsøke helsepersonell. Jeg synes det er bra hvis du kan søke hjelp, da kan du finne mer ut av det du lurer på og du kan få hjelp til å bedre hvordan du har det. 

Jeg blir bekymret for deg når jeg leser det du skriver, håper du vil snakke med noen om det du har selvmordstanker, og helst at du gjør dette så raskt som mulig. Det kan være tungt å fortelle andre om dette, jeg tror mange synes det er vanskelig å forklare og er urolige for at andre ikke vil forstå eller ta det på alvor. Kanskje spesielt for deg som tidligere har søkt hjelp og følt at det ikke gjorde at du fikk det bedre. Jeg håper du likevel kan forsøke på nytt, og at du kan ha troen på at du vil finne noen som kan forstå og hjelpe deg. 

Hvis du ønsker hjelp, kan du bestille time til fastlegen din. Du kan også gå til helsesøster på skolen din eller Helsestasjonen for ungdom der du bor. Hvis du ønsker noen å snakke med mer anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Jeg håper du vil snakke med noen om selvmordstankene og hvordan du har det, og at du vil få god hjelp og støtte videre. Ta godt vare på deg selv og husk at du er en viktig og verdifull person. Lykke til!

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser