Hopp til hovedinnholdet

Jeg får hjemlengsel.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har ganske mye problemer med overnatting, ettersom jeg får ekstremt hjemlengsel, spesielt når vi skal legge oss. Jeg skal på klassetur til Valencia med klassen (fra onsdag morgen til fredag ettermiddag) og med bare to lærere. Jeg har veldig lyst til å være med, men jeg kjenner jeg gruer meg allerede. Jeg takler overnattinger dårlig, og det har vært sånn siden jeg var liten. Jeg har kanskje klart å være hos noen hele natten bare 2 ganger. (Som jeg i det hele tatt husker..) har dere noen tips på hvordan jeg kan takle dette bedre? Jeg hater å være den i klassen som aldri blir med på noen ting, fordi oftest blir jeg spurt hvorfor jeg ikke ble med etc.. Jeg er også urolig for å gå på senteret alene med vennen min, fordi ingen av de voksne blir med oss da. Jeg syntes det er utrolig flaut å være den eneste som faktisk bekymrer seg om dette.. Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 15 år.

Takk for at du skriver til oss.
Jeg forstår, ut fra det du forteller, at det å overnatte hos noen er vanskelig fordi du lengter hjem. 
Det å ha hjemlengsel når man er 15 år, i den grad at man gruer seg for å overnatte borte, er utfordrende, fordi de fleste synes dette er fint. Du sier at du har slitt med dette fra du var liten. Når du nå er 15 år skaper det at du gruer deg for å overnatte borte problemer i situasjoner som det å være med venner, og det å dra på turer, for å nevne noe. 

Jeg lurer på om det du beskriver handler om hjemlengsel, men også noe mer? Er du redd for noe?

Jeg forstår det du skriver slik at du skal reise på tur nå. Da har du ikke så mye tid på å forberede deg. Hvis du hadde hatt tid til å forberede deg kunne du ha " øvd" deg på det å overnatte borte.

Videre ville jeg anbefalt deg å snakke med helsesøster for å få hjelp til å sortere tanker og følelser i forhold til det du sliter med. 

Hvis du ikke har tid til å snakke med noen vil jeg gi deg følgende råd: Tenk igjennom hva du kan gjøre når du begynner å lengte hjem? Du kan ringe hjem, eller du kan finne en måte å håndtere hjemlengselen på ved, for eksempel, å snakke med en venninne, eller en lærer. Du kan også trekke deg litt tilbake og " snakke med deg selv". Med det mener jeg at du kan fortelle deg selv at du kan klare å overnatte borte. Se på de positive tingene du opplever ved å være på tur. Det å være i aktivitet vil kunne gjøre at du får mindre hjemlengsel. Bevisstgjør for deg selv at du mestrer situasjonen. Husk at det å ha hjemlengsel ikke er farlig.

Jeg tenker at det er viktig at foreldrene dine, og du snakker med en av lærerene som skal være med på turen, slik at denne personen kan støtte deg.

Kanskje læreren kan bli med på senteret?

Jeg anbefaler deg å lese artikkelene under for å få flere tips.

Lykke til og god tur.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Flyttet hjemmefra - hjemlengsel?

GHutt ser lei seg ut (colourbox.com)

Flytte langt hjemmefra for å studere for første gang? Da er det fort gjort å føle seg litt alene. Få tips om hva du kan gjøre med følelsene her.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser