Hopp til hovedinnholdet

venninne som sliter

Jente 13 år
 

Spørsmål

Heei. Jeg har en vennine som sliter veldig psykisk og hun har oppkevd mye hun ikke burde. Hun røyker og gjør mye for å hindre smerten. Jeg prøver å si til henne at det ikke hjelper det hun gjør, men hun vil ikke høre på meg. Hun er min aller beste venn så jeg lurer på om dere har noen tips til hvordan jeg kan få henne til å høre på meg og bli mere sikker på seg selv??? Jeg har veldig lyst at hub skal slutte med alt det og komme seg over det som har skjedd....................

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du tar kontakt med oss om dette. Du er en god venninne som bryr deg så mye at du skriver inn til oss for å hjelpe henne som sliter så mye. Det er bra å vise at man bryr seg, og det hjelper å vite at noen stiller opp i tunge perioder.

Det du forteller om at venninnen din strever med er mulig å få hjelp for. Jeg vet ikke om hun har sagt det til noen voksne at hun har det så vanskelig. Hvis ikke er det lurt å råde henne til å snakke med helsesøster på skolen, en lærer dere stoler på eller en annen voksen hun tror kan forstå. Kanskje du kan bli med henne og snakke med en voksen? 

Det kan være vondt å ha en god venninne som har det vanskelig. Du virker å ha prøvd å snakke med henne og du er kanskje bekymret eller fortvilet over at hun ikke vil høre på deg. Det du skriver at du har sagt virker som gode råd, så fortsett å si det samme til henne videre. Her er det noen råd om hvordan man kan være en god venn. 

Det er lurt av deg å prate med en voksen om dette, det er ikke så lett å være alene med ansvaret for deg heller.

Kan du snakke med dine foreldre om det som skjer med venninnen din? Her er noen råd om hvordan du kan snakke med dem. Det er bra å slippe å være alene med slike problemer som du har fått vite om fra venninnen din, og foreldrene dine kan støtte deg og hjelpe deg å finne ut hva dere kan gjøre for å hjelpe henne videre. 

 

Hvis du banker på hos helsesøsteren på skolen din, så kan du dele din bekymring med henne. Hun har taushetsplikt, det vil si at hun ikke kan fortelle videre det du har snakket om. Men samtidig kan hun vite om venninnen din sine vansker og gi deg råd om hva du kan gjøre. 

Det er noe som heter helsestasjon for ungdom, der kan venninnen din gå for å få snakket med fagpersoner. Det er lov å ha med seg en venn eller venninne, eller en voksen når man drar dit. Dere finner ut hvor det er og når det er åpent på hjemmesiden til kommunen dere bor i.

Nedenfor er det noen artikler som du kan dele med venninnen din hvis du vil.

Lykke til!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser