Hopp til hovedinnholdet

Gruer meg for å legges inn på sykehuset

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg vet ikke om det er riktig emne jeg har plassert dette i... Jeg er en 14 år gammel jente med angst. For noen uker siden fikk jeg dårlig mage ( bl.a. veldig rennende avføring, masse luft i magen, magesmerter), og gikk til legen da det ikke gikk over etter 2 uker. Jeg tok tester og blodprøver, og for noen dager siden fikk jeg beskjed om at jeg måtte bli lagt inn på sykehus for å se nærmere på tarmene mine og biter av slimhinnen... Jeg har aldri vært gjennom noe sånt før, og jeg er livredd for alt med leger å gjøre. Livredd. Da jeg fikk høre det følte jeg meg så dårlig at det ikke gikk an. Vet dere om noen måter jeg kan tenke på for og på en måte støtte megselv for å evt roe meg ned? Hvilke måter kan en tenke på før en slik "operasjon" og da en har et så stort fobi mot leger? To av vennene mine stresser meg opp med at det kan være kreft jeg har fått...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du gruer deg for dette og føler deg dårlig når du tenker på at du skal på sykehuset.  -Det er jo normal å grue seg litt for å ligge på sykehus, og til undersøkelsene.  Denne gruingen kan både forsterkes og dempes.  Det at venninnene dine sier slik de gjør, er jo noe som kan forsterke, så det er ikke så smart.  Si klart ifra til dem at det ikke er hjelpsomt og at du nå mer trenger noe som hjelper i stedet.  Du kan selv også gjøre en del for å grue deg litt mindre, ved å fortelle deg selv at dette jo er for å finne ut av ting så du blir bedre, de på sykehuset kan det de driver med, så de vil gjøre det beste de kan for deg, du har foreldre med som kan støtte deg o.s.v.  -Rett og slett hente frem noen hjelpsomme tanker.  DU vet hva som kan hjelpe for deg, og kanskje også hva som gjør at du føler deg så redd for leger o.l.  -Da er DU den beste til å vite hva du trenger for å kunne roe deg ned.  Bruk det og si ifra.  -Informasjon om det som skal skje, er også nyttig for å bli forberedt og det vil oftest dempe angsten.  Kanskje du kan få vite av lege eller av helsesøster hva som skal skje på sykehuset, eller dere kan ringe til sykehuset og spørre.  -Dette kan du evt. få hjelp av foreldrene dine til.  Du kan også søke info på nettsiden til det sykehuset du skal til og finne noe informasjon som kan være nyttig.  

Se flere råd om det med å prøve å tenke mer hjelpsomt i artikkel under.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Skal du på sykehus?

Sykehusseng

Her er noen tips til hva du kan tenke på før du drar, hva som skjer mens du er på sykehuset og hva du kan ta med deg. Du finner også en oversikt over de rettigheter du har som pasient. Visste du forresten at man går på sykehusskole om man er innlagt på sykehus?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse