Hopp til hovedinnholdet

Har vært gjennom mye, hvordan fortelle dette til venner?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! jeg er en jente som har vært gjennom ganske mye i løpet av mitt relativt korte liv. I en alder av 12 mistet jeg faren min i bilulykke, og har etter det hatt store problemer med moren min som har paranoid schizophreni. (vet ikke helt om jeg skrev det riktig.) Jeg bor nå med Bestemoren min. Ett par år senere kom min onkel i en forferdelig ulykke, og han var veldig nær døden. Det endte med at han mistet benet. Alt dette har gått veldig hardt utover både meg og de rundt meg. Jeg føler at jeg har lært meg å leve med disse tingene, og kommer meg veldig fint gjennom hverdagen. Jeg har mange støttende venner. Det jeg syns er vanskelig er å fortelle nye folk om hva som har skjedd. Ingen reagerer virkelig på en god måte.. og mange skygger unna etter at jeg forteller om det. Jeg har vurdert å ikke fortelle noe, men kommet fram til at dette ikke er en veldig god ide. Likevel er det ikke særlig lett.. så det jeg lurer på er hvordan jeg kan fortelle folk om dette på en god måte?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss.

Du har vært gjennom mye i livet ditt, med dødsfall, sorg, sykdom og mange alvorlige hendelser. Jeg synes det er bra at du klarer å skrive om dette og at du klarer å stå på i hverdagen din. Jeg tenker du må ha mye styrke og mot i deg, det er egenskaper som vil hjelpe deg framover også.

Jeg synes det er gode refleksjoner du har gjort deg, og jeg synes det er litt vanskelig å gi deg et godt og kort svar på det du spør om. Jeg er enig med deg i at dette er litt vanskelig å finne en god løsning på.

Det er ikke så lett å fortelle andre om vonde opplevelser. Kanskje vet man ikke helt hva man skal si eller hvor detaljer man skal fortelle. Mange tenker også på hvordan andre vil ta imot og reagere på det man forteller.

Det høres ut som du har opplevd at mange ikke har reagert på en god måte for deg, og jeg tenker det må ha vært litt vondt og leit. Det kan være tungt å dele vonde opplevelser med andre hvis man ikke føler man får forståelse og støtte.

Hva man ønsker å fortelle og til hvem man ønsker å si det til, kan jo også variere. Noen tenker kanskje litt i gjennom hvor mye de vil dele ut fra hvor godt man kjenner den andre personen og hvor mye kontakt man har. Til gode venner og de man stoler på og omgås mye, kan det kanskje være lurt å fortelle en del. Det er ofte godt at de som står en nær vet litt om hva man har opplevd i livet sitt.

Det kan være lurt å tenke litt gjennom hvordan du ønsker at de skal reagere og støtte deg. Da kan det være lettere å beskrive hva du har behov for når du forteller om det. Hvis de reagerer på en måte som du synes er vanskelig, kan du kanskje si fra om dette, til dem du kjenner godt? Jeg tror folk ofte er usikre på hvordan de skal reagere når andre forteller om vonde opplevelser, noen er kanskje redde for å gjøre det verre eller si noe som sårer, mange er også redde for å spørre eller ta initiativ til å snakke om det de har hørt. Kanksje er det også slike ting som gjør at de reagerer på en litt rar måte?

Til personer man ikke kjenner så godt og ikke omgås så mye, kan man kanskje tenke litt mer gjennom hva man ønsker å dele og hvor mye man vil snakke om det. Du kan tenke litt gjennom hva du synes er greit å dele og hva du ønsker at skal bli mellom deg og dem du kjenner godt. Man kan også si at man har vært gjennom mye i livet sitt, men at du ikke ønsker å dele alt. Jeg tenker folk som du ikke kjenner godt vi respektere det.

Jeg legger også ved noen artikler under som kan ha nyttige tips til deg. Ta godt vare på deg selv  og de gode egenskapene dine, lykke til videre!

 
 Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Snakk med andre om psykisk syke foreldre

Taster på mobilen (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha psykisk syke foreldre.

Les mer

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser