Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en jente på 16 år som har vært deprimert lenge. Men det siste året har det vært helt jævlig. Begynner å bli redd.

 

Spørsmål
Jeg er en jente på 16 år som har vært deprimert lenge. Men det siste året har det vært helt jævlig. Jeg sover ekstremt lite, ligger bare våken om nettene og klarer ikke å sove i det hele tatt. Noen ganger går det mange døgn uten søvn, og da kollapser jeg til slutt. Jeg spiser ca ingenting, har ingen tanker i hodet, bryr meg ikke om ting og det er ingenting som interesserer meg... Jeg takler ikke å se på meg selv, jeg ser bare en trist tom sjel.

Noen perioder er det så ille at jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg, og det ender med at jeg kutter meg. Ikke bare små risp, men dype kutt. En lang periode for nesten et år siden var jeg så deprimert at jeg ikke orket å gå på skolen, jeg ble bare hjemme og sa jeg var syk. Satt oppe hele nettene i et mørkt rom og prøvde å tenke på noe positivt, men fikk ikke annet enn selvmordstanker. Så syner, så folk på rommet mitt som snakket til meg, som ikke var der. Jeg unngikk folk, holdt meg helst for meg selv, noe som gjorde meg enda mer deprimert.

En stund før sommeren gikk depresjonen litt over, trodde jeg. Men nå har det kom tilbake og jeg har vært deprimert i et par måneder nå, og det blir verre og verre... Jeg kan ikke snakke med familien min, for jeg snakker nesten aldri med dem og nå jeg først snakker med dem så krangler vi ekstremt. Jeg tør ikke snakke med folk, sånn er jeg bare, liker ikke å komme til folk for å syte over livet mitt.

Nå har jeg sluttet å spise igjen og. Jeg har et problem, men aner ikke hvordan jeg skal få fikset det. Jeg begynner å bli redd, for jeg vil ikke ting skal bli så ille som de var. Eller verre...
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Så flott at du får skrevet noe om hvordan du har det. Jeg blir veldig bekymret for deg, Slik du beskriver din situasjon. Det ser ikke ut til at det er noen hjemme hos deg som bryr seg om deg og hvordan det går med deg. Ofte er det tilstrekkelig med en god støttespiller i en tung tid. Tenk litt over om du har en god venn som du kan betro deg til. Det handler om å få satt ord på de vonde følelsene og bli hørt og forstått. Du skriver at du ikke liker å komme til folk for å syte, men du MÅ ha hjelp nå og da bør du snakke med noen. Om du er frisk nok til å være på skolen, vil jeg anbefale deg å stikke innom helsesøster neste gang hun er på skolen din. Hun kan hjelpe deg og formidle kontakt med lege eller psykolog på BUP. Kanskje trenger du også litt medisiner for å bli kvitt vrangforestillinger og vonde tanker. Det du trenger mest nå er en person som forstår og ser deg og dine problemer. Det virker som om familien lukker litt øynene for de vanskene du har.
Håper du tar kontakt med en voksen på skolen. Ta gjerne en prat med sosiallæreren om det er lettere.

Ønsker deg masse lykke til og god bedring!

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser


Quiz: Hva vet du om adopsjon?

Kan barn under 18 år adopteres uten samtykke fra de som har foreldreansvaret?