Hopp til hovedinnholdet

Jeg hater meg selv og har lyst til å ta mitt eget liv. Hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg hater meg selv.. Noen ganger har jeg lyst å ta mitt eget liv, jeg er lei meg veldig ofte og begynner fort å gråte. Jeg blir sur veldig ofte på små ting men også store ting som irriterer meg. Det er vanskelig å snakke med mamma og pappa om hvordan jeg føler det, og jeg aner ikke hva jeg skal gjøre mer :( hjelp

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Du skriver at du har det veldig tungt, at du har mange negative tanker om deg selv og at du strever med selvmordstanker. Det er tøffe ting du strever med, og jeg tenker du sikkert er veldig trist, sliten og fortvilet nå. Jeg synes det er bra at du har skrevet til oss og at du ønsker å finne ut av hva du kan gjøre for å få det bedre. 

Du skriver at det er vanskelig å dele dette med foreldrene dine. Jeg kan forstå det, og jeg tror mange andre ungdommer har det litt på samme måte, de gruer seg og synes det er vanskelig å snakke med andre om hvordan de har det, kanskje spesielt familien sin. Noen er kanskje redd de ikke vil forstå, at de ikke skal ta det på alvor, eller at foreldre skal bli veldig bekymret. Samtidig er det veldig lurt å snakke med en voksen når man strever med så vonde ting som du gjør. Jeg håper du kanskje kan forsøke å dele dette med en av foreldrene dine, jeg tror de vil sette pris på at du forteller om hvor vondt du har det, da kan de støtte deg og forsøke å hjelpe deg videre. Kanskje vil du også føle en lettelse etter du har sagt det?

Hvis du ikke ønsker å snakke med noen i familien din, kan du gå til andre voksne. Det kan for eksempel være lærer, rådgiver eller helsesøster på skolen din. Du kan også gå til Helsestasjonen for ungdom der du bor. Hvis du synes det er vanskelig å fortelle og forklare hvordan du har det, kan du også vise frem det du har skrevet til oss, der synes jeg du har beskrevet det på en god måte. Hvis du ønsker noen å snakke med helt anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Legger også ved noen artikler under som kan ha nyttig info til deg. Jeg håper du vil dele dette med noen og at du får god hjelp og støtte videre. Husk at det finnes god hjelp for det du strever med. Ta godt vare på deg selv og lykke til videre!

 

 Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser