Hopp til hovedinnholdet

Jeg har problemer med sinne, men liker ikke snakke om følelser. Klarer ikke fokusere på skole. Hva gjør jeg?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har problemer med sinnet mitt. Jeg er selvfølgelig glad til tider og trist og lei. Men jeg er mye sint. Sint på meg selv, fordi jeg ikke får til ting. Mange foreslår psykolog, men frister ikke akkurat. Hater å snakke om følelser, men samtidig er det bedre enn å søke tilflukt til rusmidler. Sinne og alkohol fungerer dårlig sammen og det virker ikke som noen forstår meg. Det er til og med tider jeg ikke forforstår mwg selv helt. Jeg blir bare så sint og klarer absolutt ikke fokusere på skole. Hva gjør jeg nå? Jeg føler jeg har mistet helt kontrollen.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 og takk for at du skriver til oss!
Dersom jeg forstår deg rett opplever du sinne ditt som et problem. Videre at det ikke virker som om noen forstår deg og at du til tider heller ikke forstår deg selv helt. Du skriver at du føler at du har mistet helt kontrollen og at du ikke klarer å fokusere på skole. Du lurer på hva du skal gjøre. Mange har foreslått psykolog, men du skriver at det ikke frister fordi, hvis jeg tolker deg rett, du ikke liker å prate om følelser. Det første jeg vil råde deg til er å prate med noen om hvordan du har det: foreldrene dine, helsesøster på skolen, helsestasjon for ungdom eller fastlegen. Jeg forstår det slik at dette først og fremst går utover skolearbeidet og jeg vil i så måte råde deg til at du, foreldrene dine eller skolen kontakter PPT (pedagogisk-psykologisk tjeneste). PPT utreder, gir råd og veiledning om barn og unge som har utfordringer som kan få konsekvenser for læring. Utfordringer kan blant annet være konsentrasjonsvansker, sosiale og emosjonelle vansker (eksempelvis vansker med sinne), atferdsvansker, lese og skrivevansker med mer. Du er tydelig på at du ikke liker å snakke om følelser, og det kan det være mange grunner til. Det er du heller ikke alene om. Jeg er ikke kjent med hvilke erfaringer du har med psykologer, men psykologer gjør mer enn kun å snakke om følelser. Jeg tenker også at det at du er så tydelig på at dette er noe du ikke liker / synes er vanskelig å prate om, også kan være en fint å starte en samtale med.
 
Håper dette var til hjelp.
 
Vennlig hilsen psykologen
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Hvorfor blir du sint?

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne er en normal følelse som vi alle har. Spørsmålet er derfor ikke om vi er sinte, men hvorfor vi blir sinte og om vi opplever å ha kontroll over sinnet. Les artikkelen og lær mer om hvordan du kan takle ditt eget sinne.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sinna
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sinna