Hopp til hovedinnholdet

Sliter mye med angstanfall.

Jente 15 år
 

Spørsmål

(14.06.15) Hei! Jeg sliter MYE med ulike angstanfall, og det har jeg gjort siden 8. klasse. Nå i skrivende stund, har jeg allerede fått to, noe som jeg er vant til. Jeg får angst for alt mulig, og jeg har elendig hukommelse, og jeg har Diabetes 1, og hukommelsestap kan være et STORT problem. Jeg som diabetiker må måle glukoseverdiene regelmessig, som fort blir til 3 ganger på under 5 minutter. Jeg har også et bein som er veldig ufølsomt, er på en måte "lamt". Jeg har vært hos legen gjentatte ganger pga. alt dette, men de finner ingenting på prøvene de tar, noe som er veldig frustrerende. De sier hver gang at jeg er Hypokonder, men jeg er sikker på at det er noe, men siden hele menneskeheten er imot meg, så må jeg bare finne meg i det. Jeg har også selvmordstanker og skader meg selv. Foreldrene mine vet det, skolen vet det, men de behandler meg som en helt frisk person. Jeg blir mobbet også av mine nærmeste, og hele livet er en røre som jeg ikke kan unnslippe. Takk for meg...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at du har det veldig tungt nå. Det er tøffe ting du strever med, og det høres ut som du føler deg mye alene og motløs, og det gjør deg kanskje fortvilet og trist? Når man har det sånn, er det vanskelig å ha troen på at det vil bli bedre og at andre kan forstå hvordan man har det. 

Jeg synes det høres ut som du har mye stress i livet ditt, du har vært gjennom mye, strever med selvskading og selvmordstanker og har mye å passe på og ta hensyn til siden du har diabetes. 

Hvis du har hatt en ekstra vanskelig periode i det siste, kan det være smart å tenke gjennom om det er noe i livet ditt som stresser deg mye. Stress gjør kan gjøre vonde følelser sterkere, og kanskje kan det bli bedre hvis du finner noe som kan dempe stresset ditt. 

Jeg håper du vil snakke med noen om det du strever med nå og at du har selvmordstanker og at du skader deg, og helst at du gjør dette så raskt som mulig. Det kan være tungt å fortelle andre om dette, jeg tror mange synes det er vanskelig å forklare og er urolige for at andre ikke vil forstå eller ta det på alvor. Du skriver at du flere ganger ikke har følt at du har blitt tatt på alvor. Jeg håper du likevel vil ha mot til å fortsette å dele tankene og følelsene dine med andre, så tror jeg du vil finne noen som kan forstå deg. Kanskje vil du ikke føle at det hjelper der og da, men vi vet også at det er til hjelp og at åpenhet er det beste. 

Kanskje er det en voksen i familien du kan dele dette med? Du kan også gå til lærer eller helsesøster på skolen din. Hvis du ønsker noen å snakke med mer anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Jeg legger også ved noen artikler undere som kan ha nyttige tips til deg, en om hvordan man kan takle ubehagelige følelser og tanker, en om tips til når man føler alt blir litt kaotisk og en artikkel om hvordan man kan takle ubehagelige opplevelser.

Jeg håper du vil snakke med noen om hvordan du har det og at du vil få god hjelp videre. Stå på og ta godt vare på deg selv, lykke til!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er diabetes?

Diabetes og blodsukkermåling (foro: ung.no

Stadig flere unge får diabetes. Årsaken kan være arv, dårlig kosthold med for mye fett og sukker og mangel på mosjon. Men noen rammes også helt tilfeldig. Diabetes deles inn i to ganske forskjellige typer - diabetes 1 og 2.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser