Hopp til hovedinnholdet

Jeg er redd for å dø.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har alltid lurt på hva som skjer etter at man dør, men jeg har plutselig begynt å tenke så mye på det. Jeg tenker så mye på det at jeg blir redd! Får ikke sove om nettene. Det føles ikke sant. Jeg er redd for å ikke kunne leve eller tenke mer. Jeg vet at jeg ikke kommer til å merke det når jeg er død, men jeg er redd for det nå! Har lest så mange ting om døden. Mamma sa til meg at hun hadde en venn som var død i en liten stund og at han fortalte at han så ett lys og det var varmt. Jeg vet ikke om dette er sant, men jeg har veldig lyst til at det skal være sant. Jeg blir litt deprimert av å tenke på døden, men klarer ikke å slutte. Har prøvd så mange ganger å slutte å tenke på det. Jeg vill ha noe å tro på! Noe som får meg til å slutte å bekymre meg. Men det er så mange som sier at alt tar slutt! Jeg er så redd!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 14 år.

Takk for at du skriver til ung.no.
Jeg forstår, ut fra det du forteller her, at du er redd for å dø, og at du har mange vonde og triste tanker om dette. Det er flott at du skriver til oss om dette fordi du setter ord på noe som en del barn og unge tenker mye på. Jeg kan forstå at du er redd. Vi blir jo ofte redd for ting vi ikke vet noe om, og slik er det med døden. Du vil ha noe å tro på, men ingen kan si med sikkerhet hvordan det er å dø. Noen har holdt på og dø, og beskriver at man ser lys i en tunell, og at man ser slektninger. Andre har en kristen tro og finner trøst og ro i forhold til at de tror på gud. Det finnes også noen som tror at vi blir født på ny. Du har ennå ikke funnet ut hva du skal tro og tenke om døden annet enn at du er redd, og det er ikke så rart fordi du er så ung.

Det jeg tenker er viktig for deg å huske på er at de tankene du har om døden fører til følelsen av redsel. For å kunne få det bedre, og få kontroll over disse tankene dine vil jeg råde deg til å snakke med helsesøster. Da vil du kunne få hjelp til å tenke annerledes i forhold til de tankene du har om døden, og det vil gjøre at du slipper å være så redd.
Gjennom samtale kan du også lære deg hva du kan gjøre hvis du begynner å tenke disse tankene om døden. Kanskje kan du snakke med foreldrene dine, eller du kan snakke med en venn? For mange hjelper det å lede tankene over på noe annet. Noen synes det hjelper å gjøre noe, eksempelvis lese eller se på TV.

Lykke til

 

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser