Hopp til hovedinnholdet

er sliten og har fått selvmordstanker. hva skal jeg gjøre?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei Sliter psykisk... har angst og depresjon. Føler meg helt utslitt. Jeg sover hele dagen ca.16 timer. Uansett hvor mye jeg sover så er jeg like trøtt og sliten. Fikk diagnosen angst og depresjon når jeg var 16 og har gått på zoloft siden.. tar nå full dose. Jeg er så sliten. Ligger i senga mesteparten av tiden og tenker på ting jeg burde gjøre..men jeg orker å stå opp. Orker ikke å dusje, lage mat eller andre gjøremål. Noen ganger er jeg så borte at mamma kan snakke med meg også husker jeg ikke hva vi snakket om. Noen dager fungerer jeg nesten og orker å få besøk eller dra på kino/senter. Men dagene etter ligger jeg rett ut. Har nå kommet inn på skolen jeg har delt opp skoleåret og skal nå begynne på andre delen av vg2. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre... virker vanskelig å begynne på skolen igjen... huske hvor mye jeg slet forrige år. Så nå ligger jeg i senga og er sliten av å være sliten. Selvmordstanker har dukket opp. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Slik du beskriver at du har det høres veldig slitsomt og vanskelig ut for deg. Det er bra at du reagerer på at ting ikke er slik du skulle ønske og det er fint at du fokuserer på hva du skal gjøre videre med dette.

Du beskriver det du sliter med på en måte som gjør at man kan se for seg hvor vondt det er å ha det slik. Det å kunne sette ord på hvordan man har det er en styrke, og denne personlige styrken du har kan være med på å gi deg riktig hjelp. Kunne du tenkt deg å vise frem det du har skrevet til noen?

Siden du har vært så sliten lenge regner jeg med at du har fått deg en legesjekk. Du skriver du går på medisiner og da må du jo ha fått en helsesjekk. Men hvis du er usikker på dette, gjerne be om å få komme inn igjen og forklar akkurat hvordan du kjenner deg i kroppen. Det kan være godt å vite at sånt er grundig vurdert. 

Det du strever med kan ligne på noe man kaller kronisk utmattelse, som du kanskje har hørt om allerede. Denne linken har god informasjon om hva det er og hva som kan hjelpe. 

Jeg har truffet flere som har prøvd å dele opp skoleåret, slik som du forteller om. For noen gjør det at skolen blir overkommelig, for andre er de uansett stresset over skolegangen. Du får begynne høstsemesteret å se hvordan det går, og husk at du har rett på tilpasset opplæring

Jeg har møtt flere på din alder som sliter med lignende vansker. Jeg har sett at flere kommer seg og får det mye bedre, og de har da vært utrolig glade for at de ikke ga opp kampen. Husk at dette er en periode i livet som du kan komme styrket ut av, ikke gi deg!

Hvis du har selvmordstanker kan du få råd til hvordan du kan takle det her. Det er skremmende når slike tanker kommer, og du gjør helt rett i å reagere på det. Du skal ikke være alene med disse tankene! Si ifra til noen om at du tenker på selvmord. Det er det som hjelper best. 

Du sier ikke noe om at du får behandling nå. Du kan prøve å dra til helsestasjon for ungdom der du bor, til skolehelsesøster eller til din fastlege. Da vil de kunne gi deg tips om hvilket tilbud som kan passe. 

Du kan også få hjelp ved å ringe til en hjelpetelefon. Mental helse har en gratis linje som er døgnåpen, og dit kan du ringe for å få råd og støtte. Nummeret er 116 123

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Kronisk utmattelsessyndrom - CFS/ME

Jente sover (colourbox.com)

Kronisk utmattelsessyndrom, CFS/ME, er en langvarig og alvorlig tilstand eller sykdom. Utmattelsen er til tider invalidiserende og det er også andre typiske tilleggssymptomer. Det mangler fortsatt kunnskap om årsaksforholdene ved CFS/ME og forskning pågår stadig.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser