Hopp til hovedinnholdet

Jeg har mye å tenke på.

Jente
 

Spørsmål

Hei, dette er litt vanskelig fordi faren min døde av kreft for snart et år siden og det er mye og tenke på når det gjelder ungdomsskolen og jeg kom ikke i klasse med de jeg håpet. Det er bare så mye å tenke på iblant f.eks. Kommer jeg også til å få kreft siden søstra til faren min døde også sv kreft og "farfaren" min døde når faren min bare var 17 år, også pga kreft. Så nå har jeg nesten ingen å snakke med på farsiden:( det eneste som er igjen er to søskenbarn:(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente.

Takk for at du skriver til oss.
Jeg forstår at du har det vanskelig, ut fra det du forteller her. 

Det å miste en pappa er vondt, og det tar tid å å bearbeide tapet. Du forteller her at det er flere som har fått kreft og dødd på farssiden, og det er forståelig at du har mange tanker rundt dette, slik du beskriver her.  

Jeg vil råde deg til å snakke med noen om tankene du har. Kanskje du kan snakke med mammaen din? Når det er flere slektninger som har dødd av kreft kan det være en ide å snakke med fastlegen også, slik at du kan finne ut om det er behov for at du følges opp med kontroller for å hindre at du får kreft. Forskningen på kreft har kommet langt. Det er derfor viktig at man snakker med fastlegen for å finne ut om det er behov for at du skal følges opp. Ved at du får oppfølging slipper du å være så redd for at du skal bli syk.

Jeg vil også råde deg til å snakke med helsesøster om det at du har mistet pappaen din. Når man opplever sorg kan det være godt å ha en utenom familien å snakke med. Det finnes også sorggrupper hvor man kan treffe andre ungdommer som har mistet foreldre.

Så sier du at du tenker mye på at du ikke har kommet i klasse med de du håpet på ungdomsskolen. Det er selvfølgelig dumt og trist. Er det mulig å bytte klasse?

Kan det være at det å få nye venner kan være bra også?

Jeg håper at du får det bra på ungdomsskolen.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og sorg - en nyttig brosjyre

Forsiden på brosjyra "Ungdom og sorg".

Du er kanskje midt i ei vanskelig tid. Er en du er glad i død? Er familien din forandret fordi noen som står dere nær er alvorlig syk? Kanskje kjenner du noen som har fått livet sitt forandret av sykdom eller en ulykke?

Les mer

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser