Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke å legge det bak meg. 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt noen veldig vanskelig 8 måneder ved tanke på at jeg snart begynner på vidergående og må få bedre karakterer så gjør disse følelsene det mye vanskeligere for meg. For 1 år siden så brukte jeg mamma sin vibrator, bare fordi jeg var nysgjerrig. Også følte jeg meg meget dårlig i en uke fordi jeg hadde dårlig samvittighet. Men så innså jeg at jeg ikke hadde noe å ha dårlig samvittighet for. Så da la jeg d bak meg. Men 3-4 måneder senere så "BAM" får jeg den ekle følelsen tilbake igjen...jeg aner ikke hvorfor jeg fortsatt føler d sånn. Jeg har følt d sånn alt for lenge. "Jeg fortjener ikke å leve pågrunn av d, jeg fortjener ikke de gode vennene og familien jeg har. Jeg kan likesgodt dø". Jeg vet at jeg ikke skadet neon når jeg prøvde vibratoren og at jeg må akseptere at jeg var bare nysgjerrig og at d er helt normalt! Jeg er klar for å gi slipp på det!? Men for en eller annen grunn så klarer jeg ikke å legge d bak meg. Hva er galt m meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Du skriver at du har tenkt og grublet mye etter at du lånte din mors vibrator, og at du har skammet deg og hatt vonde følelser i etterkant. Det høres ut som disse tankene og følelsene plager deg mye nå, og jeg tenker at det må være strevsomt for deg å ha det slik. 

Som du skriver, er det du gjorde, helt normalt. Det er vanlig å utforske og være nysgjerrig, og det er ikke noe å skamme seg over. Noen ganger kan man kjenne på skam og vonde følelser etter at man har utforsket noe, dette gjelder kanskje spesielt det som har med seksualitet å gjøre. 

Det er litt vanskelig å si hva som gjorde at disse tankene og følelsene kom tilbake. Jeg vet ikke om du også har opplevd andre ting i mellomtiden eller om det er noe annet som stresser deg. Hvis det fortsetter, tenker jeg det kanskje kan være lurt å få snakket med noen om det. Ofte blir vonde tanker og følelser lettere å bære etter man har delt dem og sortert dem sammen med noen, dette gjelder også ting vi skammer oss over eller synes er flaue. Hvis du ønsker noen å snakke med, kan du kanskje gå til en voksen i familien du stoler på? Du kan også snakke med helsesøster på skolen din eller Helsestasjonen for ungdom der du bor. Helsesøster er vant med å snakke med ungdom om seksualitet og vonde følelser. 

Det finnes også tips om hvordan du kan jobbe litt på egen hånd. Hvis man bruker mye tid på å tenke, gruble og bekymre seg, kan vonde følelser bli forsterket. Det kan kanskje hjelpe deg å prøve å finne mer ut av de negative tankene og hvordan de påvirker deg. Da kan du utforske dem mer og forsøke å finne mer positive og realistiske tanker. Du kan også forsøke å spørre deg selv: "er disse tankene til hjelp for meg?" eller "er det nyttig for meg å bekymre meg for dette?" Du kan lese mer om hvordan du kan jobbe med dette i artiklene under, en om hvordan man kan takle ubehagelige følelser og tanker, en om tips til når man føler alt blir litt kaotisk og en artikkel om hvordan man kan takle ubehagelige opplevelser.

Jeg håper dette svaret var til hjelp for deg og at du får det bedre framover. Lykke til videre!

Hilsen psykologen 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser