Hopp til hovedinnholdet

Nå sliter jeg med å stole på folk, ta egne valg, snakke foran mange

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg sliter med meg selv. Jeg tror jeg lenge har prøvd å unngå problemene mine, men det fungerer ikke. På barne og ungdomsskolen ble jeg utestengt av jentene, og jeg tror det er grunnen til at jeg har blitt usikker på meg selv. Det jeg gjorde ble aldri godt nok, det var alltid noe å prike på. Nå sliter jeg med å stole på folk, ta egne valg, snakke foran mange mennesker og å sette grenser. Noe som i perioder har ført til at jeg har blitt veldig sliten og hatt behov for hjelp til å roe ned og sette grenser. Jeg har snakket litt med en lærer om dette, men har aldri sagt noe om utestengingen. Hva kan jeg gjøre for å komme meg over det, og for å stole mer på andre og meg selv?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er bra at du har pratet litt med læreren din om dette.  læreren kan støtte deg i å øve for å bli tryggere igjen i skolesituasjonen.  -Det kan også være greit å fortelle læreren om sammenhengen du ser med problemene på barne- og ungdomsskolen.  

Når du selv ser sammenhengen, kan det også hjelpe deg til å forstå reaksjonene dine og også bli målrettet i å komme deg videre til tross for det du tidligere har opplevd.  -Men, som du erfarer, kan dette stjele en del energi.  Det å prate med en psykolog eller lignende, kan være en god ide for å få litt hjelp til dette.  

Selvros og det å øve på å like og akseptere deg selv som du er, er en viktig ting for å bygge opp tryggheten din igjen, så prøv å fokusere litt på det.  Når det har kommet tanker om at du ikke er bra nok igjen og igjen, så begynner du til slutt å tro litt på dem.  -For å få endret dette, er det nettopp viktig å tenke mer gode, sanne og hjelpsomme tanker.  -Disse må tenkes mye for å motvirke de som har trukket ned igjen, så se om du kan greie å finne dem frem og begynne å tenke slike hjelpsomme tanker.  -Se mer i artikkel under.

Du sier at du er usikker på deg selv: Minn deg om at det er nok også andre innimellom.  Det kan være til hjelp å normalisere noe av det du strever med, for det er jo nettopp menneskelige, og ganske vanlige reaksjoner du forteller om.  Når man aksepterer seg og sine ting mer, blir man ofte også mer glad i seg selv og kan støtte seg selv på en god måte videre.   

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser