Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med at jeg får panikk når jeg er ute å går tur med hunden min om kvelden. Hva kan jeg gjøre?

Jente 20 år
 

Spørsmål

hej,jeg sliter med noen ting som jeg ikkje vet hvordan jeg skal forklare d på fårstålig måte, jeg har blitt utrolig redd for mørket, som jeg ikke va før, d skjedde i år men har gått mange mnd med den reddslen, noe så plager meg i hverdagen si jeg har nøtt til og gå ut i mørket hver dag si jeg har en hund, tidligere i år var jeg ute og gikk tur m hunden som jeg gjør hver dag, møtte jeg på en grevling, noe som jeg fikk totalt panikk av, og begynte og slite med og puste, og etter d har eg våre livredd og gå ute i mørket, d går fint og gå tur om kvelden vist jeg er med noen men når jeg må gå ut på tur alene, så kjenner jeg panikken kommer, reddslen for og møte på noe,. jeg håpet at d skulle bli bedre etterhvert si jeg må gå tur hver eneste kvell, d har gått flerne mnd si jeg møtte på grevlingen, jeg har og hørt at den grevlingen har blitt påkjørt men di fant an ikkje igjen etterpå, men an va død sies d, men jeg tror d ikkje, og reddslen er stor, hva kan eg gjør ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du har panikk for å gå tur med hunden din om kvelden når det er mørkt. Du skriver at det startet for en tid tilbake da du møtte på en grevling og ble skremt av den. Forstår at det er vanskelig for deg å være trygg når du har opplevd å bli så skremt av en grevling.

Jeg forstår det slik at du over lang tid har gått tur med hunden din om kvelden i mørket og at dere har møtt grevling kun en gang. Du skriver ikke noe om at hunden din ble angrepet av grevlingen. Vanligvis angriper ikke grevlinger. De er sky dyr som ser dårlig og er stort sett våkene om natten. Har den hi er det lurt å holde seg unna.

Siden du skriver at du bare har møtt grevlingen en gang så er det sannsynligvis ikke stor sjanse for at dere møter grevlingen en gang til. Derfor er det lurt å trene på å tenke at det ikke skjer en gang til. Samtidig kan det være lurt at du lager deg en plan om hva du skal gjøre om du og hunden din møter en grevling. Tenker at dere reagerte bra den gangen dere møtte grevlingen, siden dere ikke ble angrepet.

Lær deg hvordan kroppen din reagerer under et panikkanfall. Forbered deg når du merker at det kommer. Prøv å få tankene over på noe annet, og om det ikke hjelpe – pust godt inn og husk at det ikke er farlig selv om det kan føles veldig ubehagelig. Jeg tenker at du kan trene på å bruke psykologisk førstehjelp for å styre tankene dine. Det er også fint å snakke med andre om hvordan du har det. Gjerne med foreldrene dine eller andre du stoler på.

Legger ved noen artikler under svaret som du kan lese.

Ønsker deg lykke til!

 

Hilsen Helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Novelle: "Jeg er redd..."

Gutt ser betenkt ut (colourbox.com)

Jeg er redd. Pusten var ikke lenger som den var. Hjertet hadde byttet rytme. Øynene flimret. Hånden min føltes som bly og føttene som stein.

Novella er skrevet av Leander

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser