Hopp til hovedinnholdet

Angesten gjør at jeg er redd for å gå ute blandt folk

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har en helt fantastisk kjæreste. Han ringer meg daglig bare for å si hvor glad han er i meg. Men, det er en usikkerhet inni meg. En angst som forteller meg at jeg ikke er bra nokk for han. En følelse som sier at han finner seg noen bedre, noen andre. Jeg elsker ham. Men denne angsten gjør slik at jeg blir redd for å gå ut blant folk. Noen dager tårer jeg ikke å gå ut av huset mitt, ikke for å gå i butikken, ikke for å gå ut med søpla engang. Det er så ofte jeg finner på en unnskylding for å ikke vær med ham. Jeg er redd for å fortelle han om det, jeg er redd for å fortelle noen om det. Han er en type som sniker seg unna problemer og bare lever i minuttet. Jeg er redd for å miste han. Men det kan gå uker uten at jeg er med ham, pga denne angsten... hva kan jeg gjøre for å komme over dette? Jeg vil helst ikke fortelle ham om hvordan jeg har det, jeg blir stresset av tanken på at noen andre skal vite hvordan jeg har det. Hva kan man gjøre for å skjule angsten?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du sender inn spørsmål til oss. Det er leit å høre at du har det sånn, og jeg tror det er veldig viktig at du kan snakke med noen om dette. Hva med å gå til helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom? Du kan også gå til legen din og si at du trenger å snakke med noen. I din situasjon så høres det ut som at du har angst, og sosial angst. Det vil si at det kan føles vanskelig å være i sosiale sammenhenger, og at man ofte kan isolere seg og ikke gjøre ting man egentlig ønsker å gjøre, selvom man har et indre ønske om å gjøre det og egentlig vil. Redslen tar over og det blir for mye.

Du er ikke ensom om dette, og det er mange som har det slik som deg, så det er ingen ting du trenger å være redd for å snakke med kjæresten din om. Jeg forstår at han betyr mye for deg og at du er redd for å snakke med han om dette, men jeg tror at hvis du åpner deg for han så kommer det til å føles bedre ut for deg og for han. Dere får en større forsåelse for hverandre og hvordan du er og har det, og det samme med han også. 

Det du kan gjøre for å overkomme angsten kan du få hjelp med hvis du kontakter noen. Ofte handler det om å gjøre ting på tross at man er redd for det. Det er ubehagelig i starten. Man kan gjøre det stegvis og hvor man strekker grensene litt og litt. Sånn som å ta motet til seg og tørre å gå på butikken selvom man er redd. Eller be kjæresten komme på besøk selvom man er engstelig for noe. 

Jeg tror du er på god vei her og at du har kommet langt allerede bare ved å stille disse spørsmålene her idag. Jeg ønsker deg lykke til og håper ting blir bedre for både deg og kjæresten din. 

Vennlig hilsen Ungdomsredaksjonen, ung.no 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Men hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser