Hopp til hovedinnholdet

Jeg har forandret meg.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har nesten akkurat flyttet inn i et kollektiv med 5 andre jenter. Jeg gledet meg veldig mye til dette, men etter jeg flyttet inn merker jeg at jeg automatisk unngår å gå ut fra rommet hvis jeg hører at noen andre er der. Jeg var veldig sosial tidligere, men de siste to årene har jeg forandret meg helt! Jeg vil ikke snakke med noen, bare sove hele dagen.. Det føles som jeg vil det, men jeg liker jo egentlig å være med andre! Jeg skjønner ikke hva som skjer med meg.. Jeg skulker skolen med en gang jeg kan finne en unnskyldning, også får jeg dårlig samvittighet. Jeg har mistet kontakt med mange av vennene mine, fordi jeg heller ville være alene hver gang de spurte om å finne på noe. Jeg ødelegger mitt eget liv og jeg aner ikke hvorfor?! Hva skjer med meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente, 20 år.

Takk for at du skriver til ung.no.
Det høres ut som at du er i en vanskelig situasjon. Du sier at du de siste to årene har forandret deg. Fra å være sosial har du trukket deg mer tilbake, og nå skulker du hvis du har muligheten til det. Du skriver at du har mistet kontakten med mange av vennene dine, og det er sikkert ikke lett for deg.

Du høres ut som en reflektert jente som forstår at det du gjør når du skulker ikke er så lurt, og at det kan ødelegge de planene du kanskje har. Videre gjør det at du trekker deg tilbake i det sosial at du blir mer alene. Dette kan føre til at du får negative tanker, og at du bare vil sove, slik du forteller her.  
Jeg vil råde deg til å snakke med noen om hvordan du har det. Helsestasjonen for ungdom kan være et sted du kan gå for å få hjelp. Det vil hjelpe å snakke med noen, og dele de tankene du har.

Gjennom samtale kan du finne løsninger og se muligheter. Ved å utfordre deg kan du kanskje begynne å være mer sammen med de du bor sammen med? For å komme ut av den sirkelen du er inn i nå bør du være bevisst at du faktisk går på skolen. Dette kan bli lettere når du får hjelp og støtte fra noen.

Jeg vil også råde deg til å snakke med foreldrene dine om hvordan du har det, slik at de kan støtte deg. 

Det vil være en god ide at læreren din får vite at du sliter, slik at læreren i en periode kan ta hensyn til at du har det vanskelig.

Jeg kan ikke si hva du sliter med kun ut fra det du forteller her. Under legger jeg ved noen artikler som du kan se på. 

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Er du skolelei?

Jente sover i timen (colourbox.com)

Karakterene synker og fraværet stiger. Du mangler motivasjon, synes skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser