Hopp til hovedinnholdet

Hva vil det egentlig si med tilpasset undervisning.

Jente 16 år
 

Spørsmål

I 10ende klasse slet jeg med depresjon og angst. Jeg hadde dårlig immunforsvar, og var ofte syk. Jeg hadde også opp mot 50 fraværsdager. Jeg går til psykolog og får hjelp med disse tingene, så dette begynner å falle på plass. Allikevel sliter jeg veldig med å komme meg på skolen. Jeg er fortsatt ofte lei meg og veldig sliten. Jeg har ingen viljestyrke til å arbeide med skolen eller å være sosial. Før var jeg sosial og selvsikker, og hadde mange venner, men dette har falt helt i grus etter et depresjonen. Jeg har snakket med kontaktlæreren min, som skal hjelpe meg å tilpasse undervisningen. Men hva vil det egentlig si? Hva kan jeg egentlig be om? Jeg er så sliten, jeg klarer ikke å komme meg på skolen. Det er rett og slett for mye for meg å gå på skolen fem dager i strekk - både når det gjelder det sosiale og det faglige. Jeg ønsker heller ikke å ta friår. Er det ingen alternative løsninger? Dette ble gjerne noe rotete, men jeg er så fortvilet. Hva bør jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når du strever på den måten du beskriver, er det lurt å prate med lærer.  Også PPT kan være aktuelle å få litt hjelp av. De er ofte med på å finne ut hvordan skolen kan legge til rette.  Det kan også være lurt å prate med fastlegen din og få en legerklæring på situasjonen.  Helsesøster kan også bidra og hjelpe til å finne ut av mulighetene for hjelpe til å komme igang igjen.  Du har mulighet til å kunne ta videregående over litt lengre tid, og dermed ha litt færre fag om gangen.  Kanskje kan det være en mulighet.  Det å få hjelp til å bli bedre av depresjon, vil kunne hjelpe, også på motivasjonene.  -Uansett er det å forsøke å gjøre LITT hver dag, lurt selv om du kjenner deg sliten.  Sett små mål som du kan nå og gi deg selv ros når du får det til.  Det å samle på de små seirene kan gjør at du får mer lyst til å prøve mer.  Skritt for skritt kan du komme mer igang igjen.  


Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du skolelei?

Jente sover på biblioteket (colourbox.com)

Sliter du med å holde motivasjonen oppe på skolen? Kanskje synes du skolen er kjedelig, og det er et ork å stå opp om morgenen. Hva gjør du?

Les mer

Reglene for fravær på videregående skole

Skøyenåsen skole (ung.no)

Hvis du er borte i mer enn 10 prosent av timene i et fag, får du i utgangspunkt ikke halvårsvurdering med karakter eller standpunktkarakter i faget.

Les mer

Når skolen er et ork

Gutt sover (colourbox.com)

Du sliter med å komme deg opp når vekkerklokken ringer. Karakterene synker. Du syns skolen er et ork og blir kvalm ved tanken på å komme deg dit. Fins det noe du kan gjøre for å øke skolemotivasjonen?

Les mer

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser