Hopp til hovedinnholdet

sliter med selvskading og tanker om døden

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Uhm. Jeg har selvskadet i en lang tid nå. litt over ett år. Jeg føler at det hjelper og jeg vil ikke fortelle noen at jeg gjør det for jeg vil på en måte ikke slutte. Nå i det siste har jeg fått tanker om hvordan jeg vil dø, selvmord altså. Jeg har ikke lyst å dø enda, men jeg vet hvordan jeg vil at det skal skje. Bør jeg være bekymret? Altså. mamma fant ut om selvskadingen min i fjor høst, og da snakket vi med en lege om det og sånn. Og nå før sommer fant læreren min ut om det fordi noen elever hadde sagt at de var bekymret for meg. Nå etter sommeren har jeg begynt igjen. Mamma har også fortalt meg at hun har lagt merke til at jeg gjør sånne 'nervøse' handliger, for eksempel riste på foten eller hele tiden plukke på noe. Jeg føler at alle bryr seg for ingen ting o g det blir litt mye.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du kontakter oss når du har det sånn som du beskriver. Det virker som du merker at noe ikke er helt slik som det skal, men at du er usikker på hvor bekymret du bør være.

Du skriver at folk rundt deg har vist at de er bekymret for deg, og at det blir litt mye for deg å håndtere. Det er forståelig. Jeg tenker uansett det er flott at du har flere som ser at du ikke har det greit, og at de sier i fra om det. Det at noen viser at de bryr seg er viktig, selv om det kanskje kan skape litt blandede følelser hos deg nå. Stol på tilbakemeldinger som du får fra de som er glad i deg, de vil deg helt sikkert det beste.

Du skriver at du skader deg selv og at du er usikker på om du vil slutte med dette. Det er du ikke alene om å mene, jeg har møtt flere ungdommer som har sagt at de på en måte føler at de trenger selvskadingen. Det er slik at man tenker på selvskading som en måte å takle sterk indre smerte på. Hvis man ikke skader seg, så finner man kanskje ikke på noe annet å gjøre med denne smerten. Det man har funnet ut som hjelper, er å prate med noen som forstår, og at man kan klare å sette ord på det som er vondt.

Når man strever med selvskading og har tanker om at livet ikke er verdt å leve, er det viktig å snakke med en voksen om det. Da har du sjansen til å få riktig hjelp og den støtten som du fortjener. 

Du kan gå til helsesøster på skolen din, eller du kan snakke med de hjemme. Det virker som det er flere som lurer på hvordan du har det nå. Kan det være mulig for deg å vise noen av dem det du har skrevet til oss? Hvis moren din får vite det, kan hun hjelpe deg å få time hos legen igjen, og du kan bli henvist til BUP. Der vil du treffe noen som er vant til å snakke med unge som sliter, og de kan hjelpe deg videre.

Hvis du vil prate med noen anonymt kan du ringe nummer 116 111, det er gratis. Der vil du møte noen som kan lytte og gi deg noen flere innspill.

Ta godt vare på deg selv! Lykke til, håper du får god hjelp fremover!

 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Har du arr?

Arr på en arm (colourbox.dk)

Ett arr, mange arr, dype arr, grunne arr. Hvordan vil de bli og hva kan gjøres?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser