Hopp til hovedinnholdet

sliter men klarer ikke å åpne meg for noen

Jente 17 år
 

Spørsmål

jeg vet jeg sliter psykisk. jeg er ikke 100% sikker på diagnose(r) men jeg er helt sikker på at jeg har noe. jeg er suicidal, selvskader og forskjellige andre ting. jeg har prøvd å gått til psykolog men sluttet etter bare ett par ganger fordi jeg klarer rett å slett ikke å snakke om meg selv eller følelsene mine. jeg klarer ikke ta i mot hjelp og jeg stoler ikke på noen og vil ikke at noen skal se svakhetene mine eller noe sånt. jeg aner ikke hva jeg skal gjøre. vær så snill ikke si noe sånt som "snakk med en voksen eller noen du stoler på" for jeg hører folk sier det hele tiden men jeg vet at jeg ikke får meg til å gjøre det uansett. jeg er redd for hvor jeg skal ende opp. jeg vil jo ha hjelp men jeg klarer ikke ta i mot. klarer ikke åpne meg. jeg klarer ikke åpne meg for mine beste venner en gang. ingen, absolutt ingen klarer jeg å åpne meg for. jeg vet jo at jeg må åpne meg for å få hjelpen jeg trenger.. men jeg KLARER IKKe. jeg prøvde å være ærlig med psykolog men d gikk ikke....

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Det høres ut for at du har det veldig vanskelig, og at du er alene med mange vonde følelser og tanker. 

Du skriver at du ikke greier å åpne deg. Det er mange som sikkert kjenner seg igjen i dette. Det er ikke bare enkelt å skulle finne ordene på det som er vanskelig i livet. Det kan virke uvant å snakke om følelser og problemer dersom man ikke er vant til det fra før. Ikke alle har like lett for å snakke åpent om personlige ting, og dette kan være en prosess som tar tid.

Det kan være vanskelig å forklare negative følelser og tanker for andre, og jeg tror mange er redde for å bli misforstått eller at de ikke skal bli tatt på alvor. Kanskje kan man føle at problemene er for dumme og at man skammer seg over dem, eller at det er for personlig. Jeg vet ikke hva som ligger bak at akkurat du syns det er vanskelig å åpne seg. Vet du det selv, eller stopper det bare opp når du prøver? 

Vi vet at det er til hjelp å sette ord på det som er tungt og dele det med noen, det gjør at man får sortert litt i følelsene og at de blir lettere å bære. Du skriver at du ikke ønsker råd om at du må snakke med en voksen, og du virker allerede klar over at dette kan være bra for deg men du vet ikke hvordan. Egentlig syns jeg at du allerede har vist at du klarer å åpne deg en god del, siden du faktisk har skrevet til oss på ung.no. Du har klart å ordlegge deg på en god måte, og du virker ærlig om at du sliter og at du tror du trenger hjelp.

Hvis du liker å skrive kan det være en bra måte å finne mer ut av det som er vanskelig på. Når du skriver er det bare du selv som har kontrollen og du kan velge å slette eller kaste det du har skrevet ned hvis du vil, du kan ta vare på det eller du kan vise det til noen som du stoler på. 

Når du holder problemene for deg selv er det fort gjort at andre ikke skjønner helt hva de kan gjøre for å støtte deg. Hvis de tror at du har det ok, så vet de ikke at du er i en periode der du har bruk for mye hjelp og forståelse. Når man over tid mangler noen å dele tankene med, så kan man begynne å føle seg veldig ensom. 

Du kan få tips til hvordan du kan jobbe med tankene dine i artiklene nedenfor.

Selv om du kan gjøre en del selv, vil det alltid være en god ting å søke hjelp. Du skriver, slik jeg skjønner deg, at dette er noe du ikke vil gjøre nå. Dersom du senere skulle ombestemme deg og få lyst til å prøve igjen å be om hjelp, er det mange steder du kan gå. Er det noen du tror kan være gode å prate med enten i familien, venner eller på skolen? Det er også mulig å få time hos legen, helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom.

Når det gjelder selvmordstanker er dette alltid noe som helsepersonell anbefaler at man forteller om til noen. Det du kan gjøre er å ringe en anonym hjelpetelefon, da kan du få råd og hjelp uten å forplikte deg. Blir det vanskelig å snakke kan du velge å legge på, eller du kan være stille så vil sikkert den du snakker med lede samtalen. Du kan prøve å ringe til 116 111 eller 116 123.

Når man tar et valg om å åpne seg opplever man ofte å komme nærmere folk, og de fleste jeg har snakket med om dette har følt seg lettet og mindre ensomme etterpå. 

Lykke til, jeg ønsker deg alt godt fremover og håper du slipper å være alene med mange tunge opplevelser. Ikke gi opp, en dag kan bli den rette for å finne en måte å formidle deg på.

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser