Hopp til hovedinnholdet

har sosial angst, vært mye borte fra skolen og har selvmordstanker

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal begynne på vgs til neste år., går i 10 nå. Jeg har vært borte fra skolen i 3 år, altså hele ungdomsskolen pga sosial angst. Det er ikke jeg som har valgt det, det er skolen som har sagt at jeg ikke burde være på skolen for å bli frisk? Jeg har mistet så si alle vennene mine. Jeg er redd for at jeg ikke skal klare å fullføre vgs eller klare eksamen i 10. Jeg har aldri vært særlig flink på skolen, har bare fått 3+ i de fagene jeg har hatt, og det er ikke mange. Jeg vil ikke at noen skal bli skuffet over meg heller hvis jeg ikke klarer å gå ferdig vgs. Jeg krangler veldig ofte med foreldrene mine, noe som gir meg veldig dårlig samvittighet fordi da begynner de å krangle med hverandre. Jeg har slitet med deprisjon og selvmordstanker helt siden begynnelsen av Juni tror jeg? Det frister veldig å dra fra alt og alle, men så er det jo det at jeg vet åssen de hjemme kommer til å ha det. Jeg vet ikke hva spørsmålet her er egentlig, jeg trenger hjelp med alt mulig.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det du skriver får meg til å tenke at du har hatt det vanskelig i lang tid, og at du nå har behov for en måte å få hjelp på. Du skriver at du ikke vet helt hva spørsmålet ditt er men at du trenger hjelp til mye. Det å føle seg litt forvirret eller rådvill i en situasjon som er slik som du beskriver er helt naturlig, og jeg syns det var bra at du klarte å formulere tankene dine i et brev hit til oss på ung.no.

Først og fremst: Når du har selvmordstanker er dette et tegn på at livet er tungt for deg nå, og det er noe som alltid skal tas på alvor. Når man er deprimert er det vanlig at man ser mest av det negative, og det kan være verre å finne gode løsninger alene når man er depressiv. Derfor er det viktig å dele tankene om selvmord med en voksen som du tror kan være til støtte. Du vil føle deg mindre alene når du forteller om det, og mange kjenner seg lettet etter å ha bestemt seg for å åpne seg for noen. 

Du kan gå til helsesøster på skolen din, helsestasjon for ungdom der du bor eller til fastlegen din for å få god hjelp. Det er også lurt å ta opp det som er tungt med en person du liker eller tror vil deg det beste, som du kjenner allerede. Har du en slik person i livet ditt nå?

Det å streve over lang tid med sosial angst er ikke enkelt, og det virker i ditt tilfelle å ha satt store begrensninger i hverdagslivet. Jeg regner med du må ha fått tilbud om behandling? En behandling som  ser ut til å hjelpe mange med sosial angst er kognitiv terapi, du kan lese mer om det her

Det virker som det ofte er krangel hjemme hos deg, og det er sikkert ikke med på å få deg til å føle deg bedre. Det å være i en familie der det er en del uenighet og krangel kan slite på barn og unge, og mange føler skyld for at det blir dårlig stemning hjemme. Husk at det er de voksne sitt ansvar at du skal føle deg trygg og ha det greit hjemme. Hvis dere strever med kommunikasjonen er det mulig for foreldrene dine å be om hjelp og veiledning. De kan for eksempel ringe til nærmeste familievernkontor for å få hjelp til hele familien. Du kan få tips til hvordan snakke med de voksne hjemme her, og i artiklene nedenfor. 

Jeg ser at du bekymrer deg mye for skolen. Du har rett til tilrettelagt undervisning. Snakk gjerne med rådgiver på skolen din, det kan føles mer overkommelig dersom de på skolen er kjent med hva du tenker og bekymrer deg for. Kanskje dere sammen kan legge en plan?

Hold ut, og stol på at du kommer til å klare deg gjennom denne tunge perioden. Ikke vær redd for å be om hjelp, og ikke vær redd for å være ærlig om hvor vondt du har det. Du fortjener støtte, hjelp og forståelse.

Vil du snakke med noen helt anonymt kan du ringe gratis til nummer 116 111 eller 116 123. Der vil du få en uforpliktende prat og mulighet til å få mer råd.

Lykke til, ønsker deg alt godt fremover i livet!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser