Hopp til hovedinnholdet

får ikke støtte hjemmefra og sliter med vansker

Jente 14 år
 

Spørsmål

... å leve her gjør oss jo bare vondt uansett. jeg har syke mareritt hver gang jeg sovner så de fleste nettene holder jeg meg våken. Alt foreldrene mine noen gang har vist ordentlig interesse for er karakterene men de går vel til hælvette de også nå.... jeg tror jeg blir traumatisert av mine egne tanker og drømmer.. er ikke det litt rart? jeg bor hos en mor som ikke skjønner noen ting.. altså hun har sammenlignet meg med alt fra Hitler til Faren min og mange flere, og den kvelden en mann kysset meg og veninnen min og plaget oss måtte mammaen til veninnen min si til mamma at nå måtte hun være en mor og stå opp for barnet sitt, og enda var den eneste grunnen til at hun gjorde det var fordi hun var sjalu på min veninnes mor da hun har vært mer mor for meg i løpet av et år enn moren min har vært hele livet mitt. og pappa? gidder ikke nevne han engang, drittsekken har ødelagt hver eneste drøm jeg noen gang har hatt ved å si at jeg aldri kommer til å få det til. ja, livet er fantastisk -.-

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er leit å høre hvordan du savner støtte hjemmefra, og det virker ut i fra det du skriver som du har gode grunner til det. Det du beskriver om hvor vanskelig du har det og hvor lite foreldrene dine hjelper deg, er det ikke så rart at du blir lei og sliten. 

Foreldres oppgave er å passe på at barna deres har det bra, og støtte dem når de sliter. Det virker nesten som dine foreldre i perioder har gjort det motsatte. Det kan hende dere har gode øyeblikk sammen også, men når du velger å ordlegge deg som du gjør regner jeg med du har dine grunner. Du virker å være klar over at du fortjener mer støtte hjemme enn det du får. Det er bra at du vet dette. Likevel er det nok vondt for deg å ha det sånn. 

Kan du bruke venninnen din sin mor å snakke med? Det må ha vært godt for deg at hun tok deg i forsvar og satte moren din på plass da hun ikke skjønte at du trengte det. Eller er det noen andre voksne som du tror vil kunne skjønne deg? Det er viktig at du ikke er alene med alle de vanskene som du forteller om hjemme. Hvis du lurer på hva som vil skje dersom du ringer barnevernet, kan du lese mer om det her. Du kan også søke hjelp hos helsesøster.

Den opplevelsen du forteller om med den mannen som plaget deg og venninnen din virket ikke bra. Noen ganger får man reaksjoner etter slike opplevelser, og du kan få tips til hvordan takle dette her. Se også artiklene nedenfor. 

Du kan prøve å ringe anonymt og gratis til 116 111 hvis du vil snakke med noen helt uforpliktende.

Lykke til!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hva er barnevernet?

colourbox.com

Barnevernet skal gi barn, unge og familier hjelp og støtte når det er vanskelig hjemme. Det er foreldrene som har ansvar for å gi sine barn omsorg. Men hvis de ikke får det helt til, skal barnevernet hjelpe til slik at barn og unge får omsorg, trygghet og utviklingsmuligheter.

Du kan ringe alarmtelefonen, tlf: 116111 eller kontakte barnevernvakta om du trenger hjelp nå.

Les mer

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser