Hopp til hovedinnholdet

har anoreksi og er redd for å bli utskrevet fra institusjon 

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 15 år som sliter med anoreksi, angst, depresjoner og tvangstanker. Jeg har vært innlagt en stund nå, men fokuset har kun vært på å få meg opp i vekt. Den fysiske formen min er mye bedre, men den psykiske er akkurat som før. Jeg blir snart sendt hjem fra instutisjonen jeg er på fordi det finnes andre jenter som trenger plassen mer enn hva jeg gjør på grunn av helsen. Dette skremmer meg fordi jeg vet at jeg trenger mere hjelp, jeg klarer ikke å takle hverdagen i denne tilstanden. Vet du hvilke muligheter som finnes av behandling og innleggelser? Poliklinisk er ikke nok, og jeg vet med meg selv at jeg trenger hjelp..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Det er leit å høre at du sliter med de vanskene du forteller om. Jeg tenker at det uansett er et veldig bra tegn at du fysisk er i bedre form enn før, og at behandlingen på den måten har hatt effekt. Ofte er det de psykologiske vanskene som sitter lengst igjen, og det kan ta tid før du føler deg bedre. Vær tålmodig med deg selv, og gjør ditt aller beste for å følge opp alle råd og tilbud om hjelp.

Det er fint at du er motivert til å ta i mot hjelp videre, det er det beste utgangspunktet du kan ha. Forskning viser at prognosene er mye bedre hvis man er innstilt på å ta i mot hjelp. Ta vare på motivasjonen din!

Tiden etter en innleggelse kan være ekstra tung for mange. Da skal man gå fra å være i et miljø der man får hjelp hele tiden til å klare seg mer selv i sitt hverdagsliv. Man møter på nye utfordringer og det er kanskje vanskeligere å ta gode valg i forhold til mat og spising, men også kan det være vanskeligere å få utløp for følelser og vonde tanker utenfor sengeposten. Før en utskrivelse er det uansett slik at det er noen kriterier for bedring som skal være oppfylt. Stol på deg selv og din evne til å jobbe videre med det du har lært på innleggelsen.

De som behandler deg tar vurderinger som skal være forsvarlige, og hvis du ikke kjenner deg helt trygg er det bra å snakke om det før du drar fra institusjonen. Si hva du er redd for skal skje når du kommer hjem, og snakk om hvilket tilbud du kan få fremover. På sengeposten skal de kunne hjelpe deg å lage et opplegg som virker trygt nok. Poliklinisk oppfølging er ikke alltid det samme som en time i uka, det kan også være tettere møter. 

Jeg vet ikke om det er andre muligheter enn poliklinisk behandling der du bor, men gå til din fastlege og ta opp denne problemstillingen der. Du og legen din kan sammen bli enig om det er grunnlag for en ny henvisning til en sengepost, eller om det er andre tilbud på ditt hjemsted som du kan dra nytte av fremover. 

Se også artiklene nedenfor.

Du kan ringe mental helses hjelpetelefon på nummer 116 123, det er gratis og anonymt og åpent hele døgnet. Sjekk også nettros.no, der er det også informasjon om en hjelpetelefon for personer som strever med spiseforstyrrelse.

Lykke til!

 

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser