Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lite tid og energi til skolen, hva skal jeg gjøre?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Det er noe jeg trenger hjelp til. Har akkurat flyttet til en ny plass, sammen med min far og hans nye kjæreste og hennes datter. Har tidligere hatt alvorlige psykiske problemer. Har prøvd selvmord og påvist PTSD og selektiv mutisme i tillegg til en oppvekst som ingen burde oppleve. Har tidligere vært innlagt på psykiatrisk avd. tidligere i år, der var jeg noen måneder. Men nå har jeg begynt på VG2 på nytt igjen etter misslykket forsøk sist år. Jeg ønsker og få best mulig karakter, men har så vidt energi igjen etter jeg er ferdig på skolen. Når jeg kommer hjem må jeg alltid hjelpe pappa med noe. Jeg hører bestandig at han roper etter meg. I og med at jeg bruker mye lengere tid med skolearbeid og forberede meg til prøver og fremføringer, så får jeg ikke gjort nok. Jeg må sitte til langt ut på kvelden/natten for å få noe ferdig. Så må jeg opp kl 05:15 for å rekke toget til skolen, bor et stykke unna skolen. Har du noen forslag til hva jeg kan gjøre? Være så snill å hjelp meg!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Når jeg leser det du skriver, tenker jeg at du har vært gjennom svært mye i livet ditt. Det er tøffe ting du har vært gjennom. Jeg synes det er bra at du opp i alt dette har stått på videre og at du jobber og står på for å klare skolen. Å gå gjennom så tøffe ting og klare å stå på videre, viser at du tross mye motgang, har styrke og mot i deg. 

Det første jeg tenker, er at det er lurt at du snakker med en voksen på skolen om hvordan du har det. Det høres ut som hverdagen din er veldig stressende og at det blir vanskelig å få gjort alt du skal. De som jobber på skolen skal kunne hjelpe deg med dette, slik at dere finner ut hvordan hverdagen din med skoledag og skolearbeid kan bli bedre. Du kan for eksempel snakke med en lærer eller rådgiver på skolen. Du kan også gå til helsesøster. hvis du snakker med en voksen på skolen om dette, er det også bra hvis du klarer å være åpen om hvordan du har det hjemme. Da kan de på skolen forstå deg bedre, og de kan være med på å finne ut hva som kan hjelpe deg. 

Jeg vet ikke om du har kontakt med noen som hjelper deg nå. Hvis du har det, håper jeg du også kan dele hvordan du har det med denne personen, da kan dere sammen finne ut av hva som kan være gode løsninger for deg hjemme og på skolen. Hvis du ønsker noen å snakke med utenom skolen, kan du også gå til fastlegen eller til Helsestasjon for ungdom der du bor. 

Jeg legger også ved noen artikler under som kan ha nyttig info og tips til deg. Ta godt vare på deg selv og stå på videre, lykke til!

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser