Hopp til hovedinnholdet

Jente på 15 år strever med flere ting i livet og føler at hun ikke har noen å snakke med. På skolen legger hun på seg en maske og virker glad og fornøyd, men noen ganger blir det bare for mye. Hva kan hun gjøre?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 15 år. Probleme mitt er og ha dysleksi og en tante som er dø og en bestemor som er dement\alsermers og krangler ofte med stemor. Noen ganger er det for mye. Jeg bare klarer ikke og dra til skolen. For der legger jeg på meg en maske jeg blir kalt Happy feeys. Jeg føler jeg ikke kan snakke med noen. Ikke noen venner som kjenner meg egentlig dem kjenner maska ikke meg det er for kjent og gjøre om på det. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!

Det høres ikke noe greit ut å være deg i denne situasjonen. Det virker som om du i lang tid har brukt mye krefter på å beholde masken du beskriver slik at de som er rundt deg tror at alt er bra. Samtidig krangler du med stemoren din, og dette gjør kanskje at det heller ikke er så lett å slappe av hjemme?

Du har opplevd to alvorlige ting som det tar tid å bearbeide. Det ene er å miste tanten din, det andre er at bestemoren din har blitt dement og sikkert forandret seg endel. For å klare å bearbeide slike opplevelser og unngå at de vonde tankene plager deg i hverdagen, så må de snakkes om. Det er nødvendig å vite nok om hva som har skjedd og hva som er til hjelp for bestemor framover. Mitt råd er at du tenker over hvilke andre mennesker rundt deg som er opptatt av dette. Er det noen i familien til tante som du kan snakke med om henne? Trenger du noen forklaringer på hva som egentlig skjedde? De som var glad i tante vil nok sette pris på at du bryr deg og viser at du er lei deg. Dette gjelder også selv om det er en stund siden hun døde.

Vet du nok om sykdommen til bestemor? Er det noen som hjelper henne og som du også kan snakke med? Selv om bestemor er dement, så er det mange ting hun kan ha glede av og som dere kan gjøre sammen. Du kan lese om diagnosen hennes på nettet og få kunnskap til å være sammen med henne på en litt ny måte. Samtidig må du tillate deg selv å sørge over at slike ting skjer. Det er riktig og normalt å være lei seg over at sykdom og død rammer nær familie.

Mange ungdommer føler som deg at de må framstå som "happy" hele tiden. Samtidig er det ingen av oss som har det sånn. Kan du tenke ut en blandt vennene dine som det er mulig å være åpen og ærlig med? Jeg tror at mange ungdommer vil bli glad over å oppleve at det går an å snakke om vanskelige ting. Når du forteller litt om dine problemer, så åpner du samtidig for at andre kan gjøre det. Kanskje tror vennene dine nå at du bare er glad og ikke har et eneste problem? Kanskje holder de av den grunn litt avstand og det er derfor du opplever det som om ingen egentlig kjenner deg? Jeg vil råde deg til å tørre å være mer åpen. De vennene som ikke klarer å ta deg imot er kanskje ikke så gode venner? De som hører på deg og støtter deg vil du bli bedre kjent med.

For å rydde litt i de vanskelige tankene kan det også være lurt å snakke med en nøytal voksen. Det kan være helsesøster på skolen, en sosiallærer eller en annen som du har tillit til. Les gjerne artiklene jeg har lagt ved under.

Håper det ordner seg for deg.

Lykke til!

Hilsen familieterapeuten 

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du god å snakke med?

Snakker sammen i kantina på skolen (colourbox.com)

Alle trenger en som er god å snakke med en gang iblant. Her får du ti gode samtaletips for å bli en som det er lett å snakke med når livet er vanskelig.

Les mer

- Jeg føler på press fra alle kanter, og trenger noen å snakke med

Jente ser på mobiltelefonen sin (colourbox.com)

Jeg føler at det meste i livet er et ork, og jeg vet ikke hvordan jeg skal klare alt. Jeg trenger noen å prate med om disse følelsene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser