Hopp til hovedinnholdet

jente 19, har selvmordstanker

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei jeg er ei jente på 19 år, som ikke forstår hva som skjer med tanker og følelser. Jeg sliter så inderlig mye med alt akkurat nå. Og i det siste 6 uker har jeg kun tenkt på døden. Jeg ser skygger fra fortiden min, jeg hører stemmer det skremmer meg ikke lenger, for jeg er så vant med det, men om kvelden har jeg mareritt som gjør at jeg mister motivasjon til hverdagen og starter å kutte meg selv. Jeg ønsker virkelig ikke å leve lenger, ser ingenting poeng i det lenger. Jeg prøver flere ganger å tenke positivt siden nå går jeg i påbygging, og det er et år med bare teori, jeg hadde mål å fullføre skolen å få meg jobb, der jeg kunne spre glede av alt jeg har opplevd. Men føler ikke jeg greier mer lenger. Føler dette er mitt endelse av livet. Er ikke redd for døden lenger, har vært hos helsesøster føler ikke det hjelper. Angsten av depresjonen er for høyt, aner ikke hva jeg skal gjøre lenger.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hei

Takk for at du skriver til oss i en så tung og vanskelig periode. Det er vondt å høre at du har det slik du beskriver. Mange i din situasjon forteller at de føler seg veldig alene med følelsene, og noen opplever at følelsene blir mer "numne" og likegyldige. Det er helt normalt å kjenne seg motløs i denne situasjonen. Men det er ikke det samme som at det er lurt å gi opp! Mange har kommet seg videre etter slike tunge perioder i livet der alt ser mørkt ut. 

Det høres ut som du har gjort mange riktige skritt, i det at du har kontaktt helsesøster og at du har skrevet hit. Det er noen som ikke sier alt om hvor ille de har det selv om de går i samtaler eller prater med foreldre. Jeg vet ikke om det stemmer for deg, men hvis du fortsatt sitter alene med tanker og følelser som er tunge er det viktig at du deler dem med noen. Fortsett å gi tydelige signaler om hvordan du har det, og ikke gi opp å finne en som kan være god for deg å prate med. 

Det er mange som mister troen på bedring når de er veldig deprimerte. Det er likevel slik at man vet at behandling kan hjelpe, og at det er viktig at andre kan holde oppe håpet når du selv har lyst til å gi opp. 

Jeg tenker at siden du faktisk skriver til oss selv om du har det så vanskelig, så er det en liten del av deg som fortatt leter etter svar. Kanskje kan det virke som en ubetydelig ting for deg nå, men jeg tror at denne siden av deg fortjener oppmerksomhet. Det å be om hjelp vitner om at du på tross av mye smerte klarer å ta initiativ og at du har noe omsorg for deg selv igjen. Du kommer til å trenge disse egenskapene når du fremover skal kjempe deg gjennom vanskene.

Det er, som du sikkert kjenner deg igjen i, slik at depresjonen tar fra folk muligheten til å tenke i nyanser. Alt får et mer dystert og negativt preg, og de pessimistiske tankene dominerer. Du lurer på om livet er verdt å leve. Depresjon er ikke en god tilstand å ta en så stor og viktig avgjørelse i. 

Personer jeg har møtt som har vært i en lignende situasjon og blitt friske igjen er veldig glade for at de ikke lot depresjonen føre dem inn i en så dårlig løsning som selvmord. Det fins alltid en bedre løsning. Disse menneskene har som regel startet på veien mot bedring akkurat slik som deg nå; de trodde ingenting hjalp men de klarte å holde ut og stolte på at det kunne hjelpe å ta i mot støtte fra andre.

Mitt klare råd er at du må fortsette å snakke med de du har rundt deg, og som vil hjelpe deg. Hvis det skulle være slik at du ikke føler tillit til de som prøver å hjelpe deg, har du lov til å be om å få snakke med noen andre. Ikke gi opp. 

Det du kan gjøre er å dra innom fastlegen din. Der får du en vurdering av din tilstand, og tips til hvor du kan få hjelp videre. 

Hvis du ønsker noen å snakke med noen mer anonymt, kan du ringe hjelpetelefonen på telefonnummer 116 123. Det er gratis, og åpent hele døgnet.

Ta vare på deg selv, og lykke til med livet og fremtiden.


hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser