Hopp til hovedinnholdet

Jeg har dårlig selvtillit, ingen venner og lærer ingenting på skolen. Kan dere hjelpe meg? Nå har jeg ikke vært på skolen på en uke.

Jente 13 år
 

Spørsmål

jeg er en jente på 13 år og har veldig mye problemer med skolen :( jeg har ikke gått på skolen på en uke nå, og jeg hater skolen veldig her er noen grunner: 1.problemer med selvtilliten. jeg klarer nesten ikke å gå i gymklær en gang, i hvertfall ikke å dusje 2: jeg har ingen venner der (har alltid vært alene fra 1-8) 3. det er helt forferdelig kjedelig der, jeg lærer ingen ting. please hjelp meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 13 år. Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Du skriver at du ikke har venner og at du ikke lærer noen ting på skolen. Det at du da har dårlig selvtillit er naturlig. Du ber om hjelp, det skal jeg forsøke å gi deg. Ut i fra det du skriver tenker jeg at du har det svært vanskelig. Det du skal vite er at du ikke er alene om å ha det slik. Det er helt sikkert flere på din skole som føler det slik som deg. Det er faktisk en del elever på hver skole som ikke klarer å være til stede i perioder. Dette skyldes ofte at de føler seg ensomme, synes skolen er vanskelig og/eller at de har store konflikter i familien som gjør dem slitne.

Dine utfordringer kan du ikke å løse på egenhånd. Du må be om hjelp. Har du foreldre som kan hjelpe deg? Dine foreldre kan ta kontakt med lærer på skolen slik at skolen vet mer om dine utfordringer. Har du ikke foreldre som hjelper deg så anbefaler jeg at du ber barnevernet om hjelp. Du kan selv kontakte barnevernet. Barnevernet vil da hjelpe dine foreldre til å klare å støtte deg bedre med dine vansker.

Når skolen får vite om dine utfordringer har de plikt til å hjelpe deg. Lærer, rådgiver og rektor skal sørge for at du lærer på skolen og at du trives psykisk og sosialt. Hvis det stemmer at du faktisk ikke lærer noe særlig så skal en instans som heter PPT inn for å finne ut årsaken til dette og hva som må til for at du skal lære.

Når man ikke lærer på skolen så kan årsaken ofte være lese, skrive og/eller konsentrasjonsvansker. Mange barn har disse utfordringene. PPT vet om hvilken hjelp som da trengs. En del barn har også psykiske vansker. Hvis man er trist og lei seg så kan det være vanskelig å fokusere på å lære. Hvis en person har mange negative følelser og tanker og dette er grunnen for at man ikke lærer så er det viktig å få hjelp av BUP. For å få hjelp av BUP må man dra til fastlegen slik at legen skriver en henvisning. Ved å lære mer på skolen vil du få bedre selvtillit.

For å få venner så er det viktig å vite hva man er interessert i og om man har noe som er typisk. Det er lettere å bli kjent med folk hvis man har felles interesser eller utfordringer i livet. Finn ut hva du liker. Liker du for eksempel å syng kan du melde deg inn i et kor og bli kjent med andre som liker å synge. Har du utfordringer med å lese og å skrive, kan det være du har dysleksi (dette vil da PPT finne ut av). Å melde seg inn i dysleksi foreningen og å delta på sosial arrangementer med andre ungdommer kan da være en mulighet for å bli kjent med andre. Får du venner på fritiden, får du bedre selvtillit og da er det lettere å få venner på skolen også. 

Snakk med helsesøster på skolen. Det kan være hun kjenner til muligheter i ditt nærmiljø. Det er uansett svært viktig at du snakker med voksne om dette. La dem ta ansvaret for at du skal få det bra. Har du behov for å snakke med noen anonymt kan du ringe 116111 til alarmtelefonen for barn og unge.

Du fortjener kun det beste. Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Novelle: "Annerledes"

Hva hører du på?

Annerledes, det var noe mor fortalte var positivt. Det var det som hjalp meg opp igjennom barneskolen. Hun lærte meg at det var mange måte og skille seg ut på. Interesser, personlighet, utseende, talent og svakheter. Listen kunne dekke en hel vegg. Det var ingenting galt med de som var annerledes, hadde hun sagt. Det trenger heller ikke å være en negativ ting.

Novella er skrevet av Sarah

Les mer

Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT)

PPT skrevet på ei tavle (colourbox.com)

PP-tjenesten er for barn og ungdom som har en vanskelig opplærings- eller oppvekstsituasjon. Den hjelper skolene med å sikre at alle som trenger det får hjelp og støtte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser