Hopp til hovedinnholdet

sliter og har ikke noen å snakke med

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! I det siste har jeg følt meg mye utenfor og alene. Jeg har mange venner og får bra karakterer. Allikevel føler jeg at jeg ikke har noen å stole på, og som jeg kan si alt til. Føler det er så mye jeg vil snakke om, men klarer ikke å sette ord på noenting. Føler at jeg går og beskymrer meg hele tiden. Og når noen spør om det går bra, svarer jeg alltid ja, siden jeg ikke lyst til å beskymre andre folk. Er også veldig redd for å ga alene blant folk. Går aldri alene på butikken, og snakker lite med ukjente folk. Jeg er veldig redd for å drite meg ut, og sier derfor minst mulig til andre. I det siste har jeg også begynt å spise mindre. Spiser ikke frokost, lunsj eller kveldsmat. Det eneste jeg spiser jeg middag og da spiser jeg ca to porsjoner salat osv. Har gått ned litt i vekt, og føler jeg sliter litt med å spise mat. Hva burde jeg gjøre? Sliter med å snakke med folk som kan hjelpe meg siden jeg ikke klarer å sette ord på følelsene mine, og ikke vil plage andre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det du forteller om tror jeg det er mange ungdommer som kan kjenne seg igjen i. Det er fort gjort å late som ting er ok når man egentlig  har det tungt inni seg.

Du forteller at du har det ulikt utenpå og innvendig. Det å holde tilbake vansker er slitsomt i lengden, og det kan gjøre at ting faktisk bli verre. Derfor er der fint å lese at du virker motivert for å snakke med noen, du vet bare enda ikke helt hvem det skal være. 

Du har menge muligheter til hvor du kan gå for å finne noen å prate med. Jeg kan komme med noen ulike forslag, så er det du som vet hva som vil være best for akkurat deg. 

Jeg begynner med å nevne familie, fordi de aller fleste som har et greit forhold til sine foreldre vil ha nytte av å dele vansker hjemme. Foreldre er ofte de som best kjenner til hva som kan hjelpe og hvordan de kan tilby litt ekstra støtte i hverdagen. Du kan se på denne artikkelen for å få tips til hvordan gå frem for å ta opp vanskelige ting med foreldre.

Du sier du har venner. Det er forståelig at det ikke alltid er så enkelt å ta opp vonde ting med venner. Likevel opplever de fleste lettelse og mange bli overrasket over hvor godt det er at noen vet om hva man går gjennom. Hvis du føler deg trygg på at dine venner vil deg vel og at de er gode venner, så ville jeg ha prøvd å fortalt dem litt av det vanskelige. Kanskje er det flere du kjenner som sliter uten at du vet det?

Helsestasjon for ungdom er et sted der folk på din alder kan komme og snakke med fagfolk om egne vansker. Der jobber det helsesøster og lege, og ofte også psykolog. Du kan gå til Helsestasjonen for ungdom uten å ha bestilt time på forhånd, og det er gratis. Noen stikker bare innom en gang, mens andre kommer tilbake flere ganger. På nettsiden til kommunen du bor i kan du finne åpningstider og hvor de holder til. 

Helsesøster på skolen din er også en person som det kan være greit å gå innom med slike vansker som du beskriver. Hun er vant til å snakke med folk i din situasjon, og hun har taushetsplikt.  Du kan bare banke på hos helsesøster, eller be en lærer du stoler på om å hjelpe deg å få en time. 

Det er viktig at du  nevner dette med mat til de du søker hjelp fra. Det er lett å komme inn i en uheldig spiral hvis man er stressa og har mange vonde følelser i seg som man ikke får snakket om. Men dersom du merker at det går ut over forholdet ditt til mat er det smart å be om hjelp fort, da har du best sjanse til bli bedre av det. Les mer om dette i artiklene nedenfor. 

Det å bekymre seg mye er også strevsomt. Hvis man bruker mye tid på å tenke, gruble og bekymre seg, kan de vonde følelsene bli forsterket. Det kan kanskje hjelpe deg å prøve å finne mer ut av de negative tankene og hvordan de påvirker deg. Da kan du forsøke å finne mer realistiske tanker. Du kan spørre deg selv: "er disse tankene til hjelp for meg"? Du kan lese mer om hvordan du kan jobbe med de negative tankene i en av artiklene jeg har lagt ved under. 

Du kan se på nettsidene til nettros.no, der er det også et nummer som du kan ringe anonymt til for å snakke om spising og vansker med det. 

Du kan også se på korspahalsen.no.

Lykke til!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente viser tommel opp (colourbox.com)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser