Hopp til hovedinnholdet

Jeg har blitt mobbet og har startet med å kutte meg. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har blitt mobbet i 9 år på skolen og jeg har startet å kutte meg. Jeg er usikker på meg selv og har selvmordstanker og vet ikke helt om jeg tør å si det til de her hjemme. Jeg har mange kutt på lårenet mitt og på armene mine og jeg er livredd for å ha svømming siden læreren ser på beinet og armene mine når vi skal svømme og sånn. Jeg er redd for at de på skolen skal snakke med mamma eller pappa selv om det hadde vært greit om de viste om det og jeg er egentlig livredd for å snakke med folk om dette. Det er en ting til og det er det at jeg har verdens verste selvtilgit og jeg klarer ikke å tenke bedre på med selv og tror jeg trenger å snakke med noen men vet ikke hvem.. Pliss hjelp meg og si hva jeg burde gjøre :c

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er bra at du har skrevet til oss og at du ønsker å finne ut av hva du kan gjøre for å få det bedre. 

Jeg synes det er viktig at du snakker med en voksen om hvordan du har det inni deg og at du selvskader. Det er mange forskjellige grunner som kan ligge bak selvskading, men ofte kan det være en måte å takle en sterk følelsesmessig smerte på. Det at man skader seg selv, er ofte vanskelig å snakke med andre om, men vi vet at åpenhet ofte er det beste. Kanskje føler man ikke at det hjelper å snakke med noen der og da, men det er viktig å få det ut og søke hjelp. Jeg tror du vil føle en lettelse etter at du har delt dette med noen. 

Jeg håper du kanskje kan forsøke å snakke med foreldrene dine om dette. Som du sier, hadde det vært litt bra for deg om de visste det. Da kan du også få mer støtte i hverdagen og dere kan sammen finne ut av hvordan du kan få det bedre. 

Du kan også gå til helsesøster på skolen din. Du kan gå dit og fortelle at du ønsker hjelp og at du skader deg. Helsesøster har snakket med andre som har strevd med det samme og vet hva som kan være god hjelp for deg videre. Du kan også gå til en lærer eller rådgiver. 

Hvis du ønsker noen å snakke med helt anonymt, kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på telefonnummer 116 111. 

Det er vanskelig å slite med dårlig selvfølelse, det påvirker hvordan vi har det med oss selv, sammen med andre og gir negative og vonde tanker. Spesielt i ungdomstiden er det mange som sammenligner seg mye med andre. Noen er også redde for at andre kan ha negative tanker om dem. Dette tror jeg også det er fint om du deler med en voksen. Da kan dere få sortert litt i minnene og tankene du har, og finne ut av styrkene og de gode egenskapene du har i deg. 

Jeg håper du vil dele det du strever med med noen og at du får god hjelp videre. Ta godt vare på deg selv, du er en viktig og verdifull person! Lykke til!

 

Hilsen psykologen
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Åpenhet og tillit vil alltid lønne seg i det lange løp, og husk at foreldre ikke alltid er like håpløse som du tror, og ofte kan hjelpe deg om du trenger det.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing